open-navfaktor-logo
search
Tvrde stručnjaci
Alarmantno: S porastom temperature u okeanima nestaje kisika
Stručnjaci kažu da ovakvo stanje posebno šteti određenim ribljim vrstama poput tune, morskog psa i jedne vrste sabljarke
09.12.2019. u 08:34
get url
text
Okean

Klimatske promjene i onečišćenje istiskuju kisik iz okeana, prijeteći opstanku brojnih ribljih vrsta, zaključili su, u sklopu dosad najvećeg istraživanja ovog tipa stručnjaci Međunarodne udruge za zaštitu prirode (IUCN), prenosi Hina.

I premda se za onečišćenje okeana i mora kao i za manjak hranjivih tvari zna već decenijama, istraživači kažu da klimatske promjene pogoršavaju stanje kada je posrijedi nedostatak kisika.

U usporedbi sa šezdesetim godinama prošlog stoljeća nedostatak kisika zabilježen je na 45 oceanskih lokacija, a danas je isti problem uočen na čak 700 mjesta. Stručnjaci kažu da ovakvo stanje posebno šteti određenim ribljim vrstama poput tune, morskog psa i jedne vrste sabljarke. 

S emitiranjem veće količine ugljikova dioksida jača i učinak stakleničkih plinova te okeani apsorbiraju i više topline. Takva toplija morska voda sadrži manje kisika, ističu znanstvenici.

Čak i male promjene u atmosferi mogu značajno utjecati na život u morima i okeanima. U vodama siromašnim kisikom bolje od riba preživljavaju mikrobi, meduze i sipe. Voda koja sadrži manji postotak kisika njima odgovara, ali ne odgovara brzim ribama, poput sabljarke ili krupnim ribama poput tune. Stručnjaci ističu da veće i brže ribe imaju i veće energetske potrebe.

- I ranije nam je fenomen smanjenja količine kisika u morima i oceanima bi opoznat, no sada to prvi put povezujemo s klimatskim promjenama - rekla je Minna Apes iz Međunarodnog udruženja  za zaštitu prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.