open-navfaktor-logo
search
Pod vedrim nebom
Alarmantna situacija u migrantskim kampovima u Velikoj Kladuši i Ključu nakon snježnih padavina
U Trnovima je pod šatorima blizu 350 migranata koji su u veoma teškom stanju. Zamislite kako je biti pod šatorima u ovom periodu, kazao je Husnija Kličić, predsjednik Crvenog križa USK
20.11.2018. u 22:49
get url
text

Nakon prvog snijega ove jeseni u Unsko-sanskom kantonu, migranti za koje i dalje nije regulisano pitanje smještaja nalaze se “pod vedrim nebom” u nekoliko improviziranih kampova i punktova u kojima vladaju krajnje nehumani uvjeti.

{$galerijaFotografija}

U katastrofalnom stanju je kamp Trnovi u Velikoj Kladuši, gdje migranti borave u šatorima već nekoliko mjeseci. Stanje je danas posebno alarmantno.

- U Trnovima je pod šatorima blizu 350 migranata koji su u veoma teškom stanju. Zamislite kako je biti pod šatorima u ovom periodu - kazao je Husnija Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Iz Crvenog križa općine Ključ jutros su objavili fotografije šatora u kojima je veća skupina migranata prespavala proteklu noć.

- Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebrigu i osudu na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima, pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno. Crveni križ redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, međutim, nemamo na pomolu nikakvog rješenja kako bi se rješila ova problematika - kazali su iz Crvenog križa Ključ.

U kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića danas je održan radni sastanak sa predstavnicima organizacija koje su vezane za osiguranje humanih uvjeta za prihvat migranata zatečenih u BiH.

Premijer i po ovlaštenju ministar unutrašnjih poslova USK Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić i kantonalni ministar zdravstva Hazim Kapić razgovarali su sa predstavnicima IOM, UNHCR-a, UNICEF-a, Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH i Grada Bihaća.

Predstavnici Kantona zahtijevali su da se precizira smještajni kapacitet u sadašnjim privremenim prihvatnim centrima, uvede kućni red u tim centrima te da se hitno humano zbrinu najneuslovnije smješteni među migrantima, oni iz kampa Trnovi u Velikoj Kladuši. Predstavnici organizacija kazali su da su u pregovorima sa vlasnikom hale Miral u Velikoj Kladuši te da će migranti iz Trnova biti preseljeni na ovu lokaciju.

Dogovoreno je da će početi pripreme za privremeno izmještanje migranata iz Đačkog doma u Borićima, kako bi građevinski radovi na rekonstrukciji zgrade mogli biti završeni u decembru.

Dio migranata bit će izmješten u Ušivak i BIRU, koliko dozvoljava kapacitet.

Nakon rekonstrukcije Borića tu će smještaj naći ranjive kategorije, a prekinuće se praksa smještanja u hotele i hostele, rečeno je. Naglašeno je da i dalje postoji potreba za kontrolisanjem priliva migranata i jaka koordinacija aktivnosti svih institucija, a vlasti USK istrajavaju u zahtjevu da priliv migranata ostaje u okviru utvrđenog smještajnog kapaciteta u privremenim prihvatnim centrima.

46456055_2220019134985342_7247752389967478784_n.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.