open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnja borba
Alagić: Do sada me niko nije kontaktirao zbog nepravde sa penzijom moga Mehmeda
Zisku Alagić, suprugu rahmetli generala Mehmeda Alagića, koja je odlučila javno progovoriti o nepravdi koja joj je nanesena, dugogodišnjoj borbi da dobije generalsku penziju svoga supruga, do sada niko nije kontaktirao.
08.07.2022. u 21:32
get url
text
Ziska Alagić

Ziska za Faktor kaže da je niko nije pozvao ni iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja, niti iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Ma neka ta oligarhija doda sebi na svoja konta"

Ona nam je ranije ispričala da je 2007. godine predala zahtjev u Zavod PIO u Bihaću za penziju svoga supruga, a da je rješenje dobila 2009. godine u kome stoji da ima pravo na porodičnu penziju od 417 KM.

VEZANI TEKST - Ziska Alagić: Moj Mehmed se borio za ovu državu, nepravdu je doživio, meni ne daju njegovu generalsku penziju

Uvidom u rješenje iz penzijsko-invalidskog osiguranja moglo se pročitati da je rahmetli general Mehmed Alagić imao 35 godina radnog vijeka, a sa vojnim stažom, to je ukupno 37 godina penzijskog staža, 10 mjeseci i pet dana.

Nigdje nema generalskog čina. I navodi se da je po tom izračunu njegova invalidska penzija 596 KM. Rješenje je doneseno u maju 2009. godine, a isplata penzije se računa od 1. januara 2007. godine.

- Niko me do sada nije kontaktirao. Ma neka ta oligarhija doda sebi na svoja konta to što nisu dali Mehmedu. Nisu me zvali ni iz Federalnog zavoda PIO, niti iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH. Ma više se i ne nadam, sumnjam u sve. Ja sam razočarana još otkako je prestao rat.

Onda se psihološki rat prema nama nastavio. Mog Mehmeda nema, šta više da se kaže. On je meni za života rekao da mu je najteža moja suza. A ne mogu da ne plačem zbog ove nepravde koja mu je nanesena. Ovakav odnos prema njemu, vjerujte osjećam da ga uznemirava u kaburu - priča nam kroz plač Ziska Alagić.

VEZANI TEKST - Tajić: Dok se Mehmed Alagić borio za ovu državu, valjao nam je, a sada se tako odnose prema njegovoj supruzi

Heroj Bosne i Hercegovine, general Mehmed Alagić je dobitnik priznanja "Zlatni ljiljan", a odlikovan je i ordenom Zlatnog grba sa mačevima.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Mehmed Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH. Historija će ga pamtiti po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

Oslobađanje najvišeg vrha Vlašića se proučava na akademijama

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23. marta 1995. godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva. Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.