open-navfaktor-logo
search
Neslavan završetak
Aktuelni bh. parlamentarci vjerovatno više neće zasjedati, u zraku ostali PDV i ukidanje akciza na gorivo
Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su, po svemu sudeći, u ponedjeljak i utorak održali svoje posljednje sjednice u ovom mandatu.
01.09.2022. u 07:48
get url
text

To se moglo čuti upravo na ovim sjednicama.

Na sjednici Doma naroda u ponedjeljak je delegat Denis Bećirović (SDPBiH) u raspravi o pitanju smjene ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković spomenuo da "svi kažu da je ovo završna sjednica u ovom mandatu".

Na sjednici Zastupničkog doma u utorak čuli smo zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića da se neće staviti tačka na problem uvođenja novih nameta pri registraciji "iako je ovo možda posljednja sjednica ovog saziva". I Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a, je u svojoj raspravi spomenuo da je ovo posljednja sjednica.

VEZANI TEKST - Nije bilo volje da Dom naroda danas konačno raspravi nultu stopu PDV-a na osnovne namirnice

Da postoje određene neslužbene najave iz rukovodstva doma da vjerovatno neće više biti sjednica u ovom mandatu, kazali su nam i neki drugi zastupnici.

Obrazloženje je da 2. septembra zvanično počinje predizborna kampanja, mada je, ocijenjeno je, ona uveliko počela pa su i neki prijedlozi i zaključci koji su predloženi i usvojeni u ponedjeljak i utorak ocijenjeni političkim i predizbornim.

Predizborna kampanja počinje 2. septembra, a Opći izbori u BiH će biti održani 2. oktobra. Praksa iz prethodnih mandata Parlamentarne skupštine BiH je bila takva da nakon izbora nije bilo sjednica domova sve do konstituirajuće sjednice novog saziva.

Tako je prošli saziv Zastupničkog doma, kao i Doma naroda posljednju sjednicu održao u septembru 2018. godine, prije Općih izbora, a slično je bilo i sa sazivima prije tog. Aktuelni saziv pak ne očekuje sjednicu ni u septembru.

Nedovršeno bi ostalo oko 20 zakona i izmjena zakona te barem stotinu drugih akata.

Iako se i ranije moglo vidjeti da se nastoji, zahvaljujući prvenstveno SNSD-u, ne usvojiti zakone kojima bi se pokušalo pomoći građanima, okončanjem zasjedanja Parlamenta BiH potvrđuje se da nema ništa od uvođenja nulte stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice jer je ostalo da izmjene Zakona o PDV-u usvoji i Dom naroda, a ostalo je i da oba doma usaglase pitanje privremenog ukidanja akciza na naftu.

Naravno, nije okončana ni procedura usvajanja izmjena zakona kojim bi bile smanjene plaće funkcionera, mada parlamentarci ni dosad nisu dozvoljavali da se diraju njihova primanja i privilegije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.