open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Aktivno nekoliko žarišta: Dvocifreni dnevni broj novozaraženih u RS-u je zabrinjavajući
Epidemiološka situacija u vezi sa koronavirusom u RS-u je pod kontrolom, ali je neophodno da građani i dalje poštuju sve predložene mjere.
15.06.2020. u 13:34
get url
text

Nadležne u ovom entitetu ipak brine svakodnevni dvocifren broj novozaraženih virusom Covid-19, što pokazuje da je i dalje u cirkulaciji.

Trenutno je aktivno nekoliko lokalnih žarišta u Modriči, Doboju, Bosanskoj Kostajnici i Zvorniku. Poručeno je ovo danas na press konferenciji Instituta za javno zdravstvo RS.

Nadležni nisu mogli precizirati da li je prošao prvi talas Covid-19, uz objašanjenje da bi se tek nakon nekoliko sedmica bez ijednog novog slučaja, moglo govoriti o kraju prvog, te razmišljati o drugom talasu epidemije koronavirusa.

- Zadovoljni smo aktuelnom epidemiološkom situacijom, ona je pod kontrolom. Neophodno je da građani poštuju i dalje sve preporuke, prije svega lična zaštitna oprema, dezinfekcija, fizičko distanciranje... - rekao je v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Doktorica Jela Aćimović je kazala da je evidentno širenje virusa u određenim lokalnim zajednicama.

Navela je da u ovom momentu postoji nekoliko sredina u kojima je aktivno širenje.

Prije svega radi se o Modriči i izbijanju epidemije u lokalnioj fabrici Alfa, te je tu više od 60 potvrđenih slučajeva. Većina su stanovnici Modriče, njih 49. Drugi su iz okolnih mjesta, prije svega Doboja. Također, Kostajnica ima 21 potvrđen slučaj, a očekuje se da će taj broj rasti jer se već radi testiranja za 50 kontakata.

Iz Instituta su apelovali na poslodavce da sa radnicima nađu najbolje načine za primjenjuju preporuke.

- Mnogo je lakše identifikovati nekoliko osoba koje su bile u konatku, nego pribjeći zatvaranju određenih pogona i firmi - dodali su iz Instituta.

Epidemiloška situacija je pogoršana i u Zvorniku.

- U posljednjih sedam dana je sa dva, broj porastao na 19 slučajeva, što je značajan porast za ovu regiju. Svi su započeli od slučajeva koji su importovani. U Zvorniku su četiri klastera, jedan je povezan sa osobom  koja je došla iz Italije, drugi iz Srbije... Imamo situacija gdje dođe do uvoza, odnosno importovanja i onda lokalnog širenja. Dobro je da se to prepozna na nivou lokalne zajednice - kazala je Aćimović.

Iz Instituta su poručili da i pored toga što je situacija pod kontrolom, "voljeli bi da su nove brojke malo manje".

Načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS Antonija Vehaz je navela da je situacija bila najgora u drugoj polovini aprila i prvoj polovini maja.

- Tada je bilo najviše novozaraženih , te najviše onih koji su zahtijevali respirator. Slika je sada stabilnija. Javljaju se pacijenti lakše kliničke slike, ali nas zabrinjava da je taj broj i dalje dvocifren prilikom svakog testiranja. Naglašamo još jednom da je ovo bolest za koju nemamo vakcinu. Imamo malo iskustva u liječenju ovih pacijenata na svjetskom nivou - kazala je Verhaz.

Rekla je da se još uvijek ne može reći da li je virus oslabio, ali da su mjere dovele do toga da se smanjuje broj novozaraženih, odnosno novooboljelih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.