open-navfaktor-logo
search
Uputila poruku
Aktivistica Greta Thunberg odbila nagradu za borbu na zaštiti okoliša
Thunberg odbivši nagradu u vrijednosti 75.000 dolara poručila je kako je umjesto lijepih riječi potrebno poduzimati konkretne korake kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena
30.10.2019. u 09:45
get url
text

Aktivistica Greta Thunberg (16) odbila je nagradu za borbu na zaštiti okoliša koju dodjeljuje Nordijsko vijeće, prenosi Anadolu Agency (AA).

List ”The Sunday Morning Herald“ javio je kako je Thunberg poručila da je počastvovana nagradom, ali da borba protiv klimatskih promjena ne treba priznanja. Thunberg je na društvenoj mreži saopćila kako odbija nagradu, čija je vrijednost 75.000 dolara, ističući kako je umjesto lijepih riječi, potrebno poduzeti konkretne korake.

Greta Thunberg je poručila kako je potrebno da političari i oni koji imaju moć počnu razmišljati o naučnim činjenicama i djelovati. Kritizirala je i vlasti nordijskih zemalja što uprkos reputaciji koju imaju ne poduzimaju dovoljno koraka kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena.

Žiri je Gretu Thunberg smatrao pravim izborom kada je riječ o dodjeli nagrade ističući kako je ona novi dašak kada je riječ o zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.