open-navfaktor-logo
search
"Sponzorišu rat"
Aktivisti blokirali rutu između Njemačke i Poljske, traže prekid trgovine EU-a s Rusijom
Aktivisti iz Ukrajine, Poljske, Litvanije, Latvije, Estonije i Velike Britanije blokirali su u ponedjeljak autocestu A2 na poljsko-njemačkoj granici, zahtijevajući prekid trgovine EU-a s Rusijom. 
04.04.2022. u 18:16
get url
text

Držali su nacionalne zastave i fotografije onih koji su ubili ruski osvajači u naseljima nedaleko od Kijeva, javlja dopisnik Ukrinforma.

Aktivisti su pozivali njemačkog kancelara Olafa Scholza da "prestane finansirati ruske ratne zločine" prekidom međunarodne trgovine s Rusijom.

- Mi, građani Njemačke, Poljske, Litvanije, Latvije, Estonije, Velike Britanije i Ukrajine, zahtijevamo da njemački kancelar Olaf Scholz potpuno obustavi trgovinu s Rusijom. Dvije sedmice njemačka vlada ignoriše naše apele, pa smo započeli mirnu blokadu glavne autoceste A2 koja povezuje Poljsku i Njemačku - navode aktivisti u saopćenju za javnost.

Naglašavaju da žele "probuditi savjest njemačkog naroda", jer više od 100.000 ruskih vojnika svakodnevno ubija Ukrajince, dok većina Rusa podržava zločin.

U međuvremenu, Njemačka "nastavlja trgovati s Rusijom, koja podržava rusku privredu i zapravo sponzoriše rat".

Napominje se da novcem koji njemačke kompanije plaćaju kao porez u Rusiji kupuju bombe, projektile i granate koje se potom koriste za ubijanje ukrajinskih ljudi i djece.

- Prestanite finansijski podržavati okupatore! Pogledajte patnju miliona Ukrajinaca koji više od mjesec dana žive u podrumima skrivajući se od ruskih okupatora - rekli su aktivisti.

Aktivisti su ranije dvaput blokirali kretanje ruskih i bjeloruskih kamiona na poljsko-bjeloruskoj granici kako bi skrenuli pažnju na pretpostavku da je trgovina između EU-a i Rusije zbog ruske agresije na Ukrajinu neprihvatljiva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.