open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na Pariz
Akteri posljednjeg obračuna s Francuzima: Mnogi okačili kopačke o klin, neki postali "nepoželjni"
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u 3. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo večeras će na Grbavici dočekati selekciju Francuske.
31.03.2021. u 15:40
get url
text

Zmajevi su posljednji put snage s Francuzima odmjerili u novembru 2011. godine, kada je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Parizu bilo 1:1. Bh. selekciji pobjeda je bila neophodna za direktan plasman na EP. Zmajevi su u 40. minuti poveli golom Džeke, koji je obradovao oko 30.000 navijača BiH na stadionu u Parizu. Konačnih 1:1 postavio je Nasri golom iz diskutabilnog penala u 78. minuti. Reprezentacija BiH plasirala se u baraž, a tamo je nepremostiva prepreka (ponovo) bio Portugal.

U posljednjih desetak godina obje selekcije pretrpjele su ogromne promjene. O tome najbolje govori podatak da će Edin Džeko, Miralem Pjanić i Hugo Lloris biti jedini fudbaleri koji će istrčati na travnjak Grbavice, a igrali su taj duel u francuskoj prijestolnici.

Za BiH je branio Kenan Hasagić, koji je završio karijeru i sada radi kao trener golmana u Tuzla Cityju. Kada se povrijedio zamijenio ga je Asmir Begović, ali on više nije na spisku reprezentacije i sudeći po posljednjim istupima u javnosti postao je nepoželjan.

U zadnjoj liniji igrali su Mensur Mujdža, Emir Spahić, Boris Pandža i Saša Papac. Mujdža, Spahić i Papac okačili su kopačke o klin, dok Pandža nastupa u dresu Šibenika.

Elvir Rahimić je uz Harisa Medunjanina igrao ispred odbrane Zmajeva. Rahimić je član stručnog štaba reprezentacije i večeras će biti u ulozi selektora, s obzirom na to da je Ivaylo Petev zaražen koronavirusom. Medunjanin fudbalski hljeb trenutno zarađuje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zvjezdan Misimović, Miralem Pjanić, Senad Lulić i Edin Džeko bili su zaduženi da u ofanzivi funkcionira sve onako kako je zamislio selektor Safet Sušić. Misimović se oprostio od fudbala, dugo vremena involviran je u rad Fudbalskog saveza BiH i na njegov prijedlog Petev je imenovan za novog selektora Zmajeva. Lulić i dalje nastupa za Lazio, a Pjanić i Džeko će i večeras biti najveće uzdanice reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na klupi u Parizu bili su Adnan Mravac, Adnan Zahirović, Darko Maletić, Senijad Ibričić, Vedad Ibišević i Zlatan Muslimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.