Koja je onda tajna? Ispada da postoje dvije.
- Ljudi šetaju, jedu hranu, žive prema svojim mogućnostima (malo njih koristi kreditne kartice), provode vrijeme u kafićima s prijateljima i porodicom, piju crno vino i jedu sladoled. Nikad u životu nisam vidjela toliko korneta. Ali postojala je značajna razlika. Bili su mali. Nigdje nisam vidjela jumbo kornet umočen u čokoladu, uvaljan u slatkiše i napunjen s tri kuglice sladoleda - napisala je Karchamer te otkrila dvije francuske tajne koje smatra ključnima za formu i zdravlje.
1. Veličina je važna
Kao što je pojasnila, sve porcije u Francuskoj su male. Ručak se servira na manjem tanjiru, sladoled u manjem kornetu.
- Naručila sam lignje. Dobila sam mali tanjirić s nekoliko komadića povrća sa strane i zdjelicu s dva sitna komada bageta. Tek toliko da upiju ostatak soka. Ne više. Kad je jelo stiglo, bila sam sretna što sam naručila i salatu jer sam pomislila da ću ostati gladna. Ali dogodilo se nešto zanimljivo. Jedva sam uspjela pojesti lignje. Bile su tako ukusne, tako svježe i aromatične da su zadovoljile moj apetit. Trebalo mi je znatno manje hrane da bih bila sita - prisjetila se.
2. Kvaliteta i okus su najvažniji
Karchamer je mislila da je nemoguće da će je zadovoljiti tako malo hrane.
"Primjećujete da sam rekla zadovoljan, a ne sit? U SAD-u djecu nakon jela pitamo: "Jeste li siti?" U Francuskoj pitaju: "Jeste li zadovoljni?" Bojim se da djecu učimo da traže osjećaj sitosti, a ne zadovoljstva" - navodi.
Po povratku iz Francuske Karchamer je odlučila napraviti eksperiment temeljem viđenog. Počela je više vremena posvećivati kuhanju i kupovini namirnica kod lokalnih poljoprivrednika. Koristi uglavnom svježu, organsku hranu i začinsko bilje.
- Takve stvari jesu skuplje, ali zanimljivo je da mi računi za namirnice nisu porasli jer izgleda da svi u mom domu jedu manje. Odvajamo vrijeme za pripremu obroka pa i češće sjedamo zajedno za stol i jedemo - tvrdi.
Promjena je teška, pogotovo kad je hrana u pitanju, smatra ova stručnjakinja za plodnost.
- Da stvar bude gora, toliko hrane koju jedemo sadrži pretjerane količine šećera i soli te izaziva ovisnost. Potičem vas da napravite nekoliko malih koraka i u prehranu uvrstite stvarne, lokalno uzgojene, sezonske namirnice i servirate ih na manjim tanjirima. Pogledajte šta će se dogoditi. Čak i Google koristi ovaj trik da bi pomogao svojim zaposlenicima da se zdravije hrane. Uspjelo je njima, možda će i vama - predlaže.