open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Ako želite usporiti starenje onda se ovih navika morate riješiti
Umjesto da trčite za eliksirom mladosti, bilo bi dobro da pripazite na to prakticirate li neke navike koje bi vas mogle gurati u lošem smjeru.
12.06.2022. u 21:50
get url
text

Jedna studija s Harvarda ukazala je na to da je veći unos voća i povrća povezan s nižom smrtnošću, ali postoje i neke navike koje čine upravo suprotno, pospješujući vaše starenje.

Izlaganje suncu

Ako ste preplanuli, vjerojatno izgledate nešto mlađe i svježije, ali sunce zapravo ubrzava stvaranje bora i može dovesti do nekih gorih posljedica.

Sunčeve zrake mogu utjecati na vašu kožu. Kratkoročno, to može značiti da se morate boriti s opeklinama od sunca. Međutim, mogu postojati i dugoročne posljedice koje se razvijaju unutar kože, čak i ako ne dobijete nikakve opekline. Sunce prerano stari kožu. To se naziva fotostarenje, a može dovesti do raka kože. Znakovi fotostarenja su naboranost, pigmentacijske promjene, smanjenje elastičnosti kože, gruba i neujednačena tekstura kože, popucane kapilare oko nosa i prsa, crvenilo itd.

Konzumiranje gaziranih pića

- Konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi ubrzati pojavu bolesti nezavisno o pretilosti - kaže jedna studija objavljena u časopisu Science Daily. Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih pića mogla bi utjecati na razvoj metaboličkih bolesti kroz ubrzano starenje stanica.

Nedostatak tjelovježbe

- Zamislite 90-godišnjaka. Gotovo su uvijek pogrbljeni, zar ne? Razlog tome dijelom može biti i ograničena fleksibilnost i podrška kičmi u mlađim godinama. Nedovoljno kretanje u vašim 20-ima i 30-ima može uzrokovati neke probleme kasnije, kao što su bolovi u zglobovima ili mišićima i općenito pogrbljeno držanje - pišu stručnjaci iz Wellspring School of Allied Healtha.

Poremećen san

Poremećaji disanja u snu (SDB) i poremećaji sna povezani su s epigenetskim ubrzanjem starenja. Ove su povezanosti jače kod žena nego kod muškaraca, tvrdi nedavna studija.

- Dobar san može učiniti čuda za vaš mladenački izgled, a budući da se vaše lice opušta dok spavate, to također može pomoći u omekšavanju finih bora na licu - kaže dr. Andrea Paul.

Izloženost stresu

Telomeri su krajevi hromosoma – strukture unutar svake stanice koje sadrže gene. S vremenom telomeri postaju kraći. Kada se značajno skrate, stanica umire. Hronični stres dovodi do kraćih telomera, a ljudi s kraćim telomerima izloženi su većem riziku od nekoliko teških bolesti, uključujući bolesti srca i nekih oblika raka.

Nedovoljno smijanja

- Najlakša stvar kojom se možete boriti protiv starenja je osmijeh - kaže dr. Leann Poston.

Smijeh vas čini sretnijim i daje vam više energije. Pozitivan stav potiče bolje prehrambene navike i više tjelovježbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.