open-navfaktor-logo
search
Jedan dan u policiji
Ako su vas "odžeparili" u Sarajevu, žao nam je, to je tek početak agonije koja vas čeka...
Sitni lopovi, poznatiji kao "džeparoši", haraju sarajevskim ulicama, i svaki dan građani i gosti bh. prijestolnice njihove su žrtve. A svoj "zanat" do te mjere su usavršili da ako odluče da ste im sljedeća žrtva, uopće nećete osjetiti šta se dešava, dok ne posegnete za novčanikom, kojeg, nažalost, tada više neće biti.
08.12.2020. u 08:14
get url
text

Pljačkaju na ulici – obično na glavnim šetnicama, u javnom gradskom prijevozu, dok ste sami ili u društvu, usred bijela dana ili navečer. Pravila nema! Ordiniraju veoma uspješno po cijelom gradu. Ovaj problem nije od jučer, nažalost, traje već godinama. A evo i zašto...

Ako su vas "odžeparili" u Sarajevu, žao nam je, ali to je tek početak agonije koja vas čeka. Nakon što ste shvatili da vam je nestao novčanik, pozvat ćete policiju. Dežurno lice će vas pitati gdje se nalazite kako bi poslali patrolu.

Kako prijaviti pljačku

Nakon određenog vremena, kada vidite da patrole nema, pozvat ćete ponovo policiju, i tek tada ćete dobiti uputstva da dođete u policijsku stanicu koja pripada općini gdje su vas opljačkali kako biste prijavili pljačku.

Ali tu nije kraj...

VEZANI TEKST - Žena policiji u Novom Sarajevu priznala da je ubila vlastitu bebu

U subotu, 5. decembra 2020, potpisnica ovih redova i još nekoliko građana Sarajeva, zbog istog problema, našli su se ispred Policijske stanice Novo Sarajevo. Kroz razgovor shvatamo da su nam u isto vrijeme – između 15 i 16 sati, na relaciji od Otoke do Dolac Malte, ukradeni novčanici zajedno sa novcem i svim ličnim dokumentima.

- Inspektor je trenutno na intervenciji, molim vas da dođete poslije jer vas sada nema ko primiti – govori policajka koja radi na prijemu.

Nije znala ni koliko će trajati intervencija, već je sugerirala da se vratimo kroz pola sata-sat.

- Ali, gospođo, ukradeni su nam lični dokumenti koji mogu biti zloupotrijebljeni – sugeriramo na ozbiljnost situacije u kojoj smo se našli.

- Ja sam zapisala da ste bili, ne mogu vam ništa pomoći dok ne dođe inspektor. Dođite poslije – odgovori kao da je taj odgovor prije nas milion puta izgovorila. A vjerovatno i jeste...

Došli smo poslije, prema instrukcijama, ali i novi dolazak u policijsku stanicu bio je uzaludan.

- Oprostite, imamo hitan slučaj. Tu su roditelji čija beba je umrla. Valjda razumijete da je to preče – obratila nam se ista policajka.

Skamenjeni od onoga što čujemo, jer umrla je beba od 15 mjeseci, pored nas je njena majka i u devetom je mjesecu trudnoće, tiho upitamo za koliko ponovo da dođemo.

- Potrajat će ovo, može dva sata, a može četiri i duže – progovori policajka.

Šokirani onim što smo vidjeli i čuli, ponovo izlazimo iz stanice, i usput saznajemo da su se pljačke dešavale i prethodnih dana, a da su žrtve lopova nažalost bili penzioneri. Saznajemo i da su osumnjičene djevojke iz Živinica uhapsili, ali isti dan ili istu noć pustili, pa smo vjerovatno i mi njihove žrtve?! I još gore, svako malo uhapse iste ili nove lopove, i ponovo ih puste! Ali to je sad sasvim druga priča i zašto je tako, više nije pitanje policije. 

U prostoriji s potencijalnim saučesnikom ubice

I novi povratak u policijsku stanicu, naravno, podrazumijevao je nove probleme.

- Ne daj mu da ode, vjerovatno će oboje biti lišeni slobode – prošaptao je jedan od inspektora dežurnom policajcu na uho aludirajući na oca i majku ubijene bebe.

Nakon cijelog dana agonije u kojoj smo pokradeni došli da prijavimo, sada smo stajali okrenuti licem u lice s osumnjičenim za ubistvo vlastitog djeteta. Ubrzo saznajemo da smo nažalost upravu jer je majka, tek nakon što su joj zaprijetili poligrafom, priznala da je ugušila vlastito dijete, a otac je mogući saučesnik... Dijelili smo prostoriju sa potencijalnim saučesnikom ubice.

U 22 sata primio nas je inspektor. Izvinio se što smo čekali, ali nije nam pomoglo da zaboravimo toliko mrcvarenja koja smo prošli taj dan gdje smo prvo bili žrtve lopova. Ali napokon smo prijavili nestanak ličnih dokumenata. I naravno, nije moglo bez novih nevjerovatnih situacija - potvrdu o nestanku, dobit ćemo tek kroz nekoliko dana.

Sve dokumente moramo ponovo vaditi, kao da smo ih izgubili jer za žrtve pljačke nema olakšica, pa ni kod plaćanja za nove dokumente. A ide ovako: odjaviti, prijaviti, službeni list pa popularno FT1P (fali ti jedan papir, op. a.).

Poruka je: Čuvajte sebe i svoje stvari. Budite uvijek oprezni. 

Jer policija ne radi svoj posao, odnosno tužilaštvo, odnosno..., izgleda da niko ne radi svoj posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.