open-navfaktor-logo
search
Evropski koeficijenti
Ako se Premijer liga ne nastavi: U kvalifikacije za Ligu prvaka ide Zrinjski, a ne Sarajevo?
FK Sarajevo bi mogao ostati bez plasmana u kvalifikacije za Ligu prvaka, ako se sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ne nastavi zbog pandemije koronavirusa.
22.04.2020. u 10:12
get url
text

UEFA je u utorak održala videokonferenciju sa nacionalnim savezima, gdje je razgovarano o različitim varijantama za završetak sezone. UEFA je ponovo pozvala nacionalne asocijacije da učine sve kako bi okončali prvenstva, a prvake, kao i mjesta koja vode u Evropu, dobili na travnjaku, a ne za zelenim stolom.

Ukoliko se sezona ne bude mogla završiti, stav UEFA-e je da Savezi kao metodu za određivanje koji će timovi igrati u Evropi koriste UEFA klupske koeficijente, piše britanski tabloid The Sun.

Kooeficijenti su određeni na osnovu rezultata klubova u evropskim takmičenjima u posljednjih pet sezona.

Najbolji koeficijent u bosanskohercegovačkom fudbalu ima Zrinjski. Dakle, ukoliko bi se primjenjivao ovaj metod, Mostarci bi sljedeće sezone igrali u kvalifikacijama za Ligu prvaka, iako je Sarajevo trenutno prvoplasirano.

Sarajevo je po koeficijentu iza Zrinjskog, a slijede Željezničar i Široki Brijeg. Ovi klubovi bi u toj varijanti nastupili u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Poređenja radi, kada bi se u obzir uzeli koeficijenti u posljednih pet godina, plasman u Ligu prvaka iz engleskog Premiershipa izborio bi Arsenal, iako je trenutno tek na devetom mjestu prvenstvene tabele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.