open-navfaktor-logo
search
(Ne)provodiva inicijativa
Ako kladionice budu protjerane iz Sarajeva hoće li Skakavac postati "Las Vegas"?
Ako bi se realizirala inicijativa Skupštine Kantona Sarajevo da kladionice moraju biti udaljene najmanje 1.000 metara od vjerskih objekata i škola, nenaseljeni dijelovi oko Sarajeva doživjeli bi procvat
04.08.2019. u 17:29
get url
text
Mapa Sarajevo, kladionice

Ako bi se realizirala inicijativa Skupštine Kantona Sarajevo da kladionice moraju biti udaljene najmanje 1.000 metara od vjerskih objekata i škola, Skakavac bi mogao postati prava atrakcija, jer bi se jedino tu mogla postaviti kladionica. A koliko su kladionice posjećena mjesta, sigurno bi privukao veliki broj posjetilaca, zaljubljenika u klađenje i prirodne ljepote. Općenito, nenaseljeni dijelovi oko Sarajeva doživjeli bi procvat, jer u Sarajevu kladionicu ne bi bilo moguće postaviti.

Naime, Zakon o igrama na sreću Federacije BiH propisuje da kadionice moraju biti udaljene od škola i vjerskih objekata najmanje 100 metara. Skupštinski zastupnik Sead Milavica predložio je inicijativu, koju je Skupština Kantona Sarajevo i usvojila, da se kladionice odmaknu na kilometar od škola i vjerskih objekata. Lijepa je to inicijativa, samo, bojimo će da će i ostati na tome, jer Skupština nije precizirala kako to realizirati. Možda kroz izmjenu Zakona o igrama na sreću FBiH? Ali pitanje je ko će pokrenuti izmjene Zakona i kada. Dakle, jedna zaista lijepa želja Skupštine, ali bez pokrića.

Ako se upustimo u analizu "šta bi bilo kad bi bilo", odnosno kako bi u praksi izgledala ova inicijativa, onda je zaključak da u Sarajevu više ne bi bilo nijedne kladionice. Naprosto je nemoguće postaviti kladionicu bilo gdje u gradu a da se u krugu od 1.000 metara ne nađu makar jedan vjerski objekt ili makar jedna škola.

Ne morate biti stručnjak, uzmete kartu, linijar i šestar i sve će vam se samo kazati. Ako uzmemo kao primjer džamiju u Podhrastovima, na osnovu promjera karte izračunamo koliko je centimetara jedan kilometar, a zatim šestarom napravimo krug, vidjet ćemo da bi kladionica morala biti postavljena u Ulici Safvet-bega Bašagića (Baščaršija), Ulici Sedrenik mali, odnosno na kraju naselja Sedrenik, Ulici Patriotske lige u naselju Jezero i Čekaluši na Mejtašu, ali bi ih u neposrednoj blizini ovih lokaliteta dočekale nove škole i džamije. Ako nastavite praviti kružnice tako da svaka škola i svaki vjerski objekt budu centar, primijetit ćete da nema ni teorijske šanse da se postavi kladionica u bilo kojem naseljenom dijelu Sarajeva. Ako bi ova inicijativa zaživjela i našla svoje mjesto u Zakonu o igrama na sreću, kladionica u Sarajevu više ne bi bilo.

Uostalom, da se dosljedno poštuje Zakon o igrama na sreću, kojim je propisana minimalna udaljenost kladionice od škola i vjerskih objekata 100 metara, i sad bi bilo vrlo malo prostora za kladionice u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.