Zapadna obala

Ako dobije izbore: Netanyahu obećao da će anektirati otetu palestinsku zemlju

Objavljeno: 10.09.2019. u 19:01

Ovaj potez bi zasigurno dobio snažnu podršku izraelskih desničarskih stranaka o kojima Netanyahu zavisi kako bi mogao formirati koaliciju

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je obećao da će anektirati dio okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom ako ponovo bude izabran, prenosi Anadolu Agency (AA).

Netanyahu je novinarima kazao da će izvršiti aneksiju okupirane doline Jordana i sjevernog dijela Mrtvog mora, ukoliko iduće sedmice bude ponovno izabran na funkciju premijera.

Takav potez bi zasigurno dobio snažnu podršku izraelskih desničarskih stranaka o kojima Netanyahu zavisi kako bi mogao formirati koaliciju.

Odranije je poznato da se Palestinci žestoko protive takvom planu izraelskih vlasti.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju smatraju se ilegalnim.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967. godine, a Palestinci na tom području, kao i u Gazi, žele uspostaviti državu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Izraelsko-palestinski pregovori propali su 2014. godine.

Izvor:   Anadolu Agency

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije