Kanton Sarajevo

Ako do kraja godine ne dostavite dokaz o vlasništvu stana, mogli biste dobiti kaznu do 2.000 KM

Objavljeno: 11.12.2018. u 17:32 Autor: M. A.

Da dostave dokaze, vlasnici stanova po Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade imaju rok do kraja godine, a ukoliko to ne učine, prijeti im novčana kazna u iznosu od 200 do 2.000 KM

FOTO: ILUSTRACIJA

FOTO: K. SOFTIĆ

U stambenim zgradama u Kantonu Sarajevo ovih dana osvanula su upozorenja Ministarstva prostornog uređenja, zaštite i okoliša, kojim se od stanara traži da upravniku dostave dokaze o vlasništvu nad stanom.

- Etažni vlasnik dužan je dostaviti upravniku, lično ili putem predstavnika etažnih vlasnika, dokaz o etažnom vlasništvu, a upravnik je obavezan voditi računa o zaštiti ličnih podataka – navodi se u obavještenju.

Da dostave dokaze, vlasnici stanova po Zakonu o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade imaju rok do kraja godine, a ukoliko to ne učine, prijeti im novčana kazna u iznosu od 200 do 2.000 KM.

Mnogobrojni građani Sarajeva zbunjeni su i nije im jasno zbog čega trebaju dokazivati vlasništvo nad stanom ukoliko su to već ranije uradili. Također se pitaju da li moraju vaditi ZK izvadak za što moraju platiti dodatnih 5 KM taksi i čekati u dugim redovima.

Predsjednik Udruženja upravitelja Eldin Fakić za Faktor pojašnjava da kao dokaz o vlasništvu može poslužiti ZK izvadak, ali i ugovor o kupoprodaji, ili ugovor o nasljeđivanju.

- Bilo šta od toga dovoljno je da se dokaže vlasništvo, a kopija ZK izvatka čak ne mora ni biti ovjerena, može biti poslana na mail, putem pošte ili na bilo koji drugi način – kazao je Fakić, dodavši da nije bitna ni starost ovog dokumenta.

Objašnjava da se ovo obavještenje Ministarstva ne odnosi na sve, već samo na one vlasnike stanova kojih nema u bazama podataka upravitelja.

- Ko je ranije dostavio te podatke on nije dužan to da uradi. Ovo se prvenstveno odnosi na one etažne vlasnike koji nikada nisu dostavili dokaze o vlasništvu. To se radi zbog baze podataka, jer ima mnogo stanova koji su prodati, umrli su im vlasnici, a godinama nakon toga se nisu dostavili podaci o novim vlasnicima. To je dobar potez Ministarstva radi baze podataka,da sve bolje funkcioniše i plaćanje i održavanje zgrade i sve ostalo – ističe Fakić, dodavši da je ovo i ranije bila obaveza etažnih vlasnika propisana zakonom, ali da se u velikoj mjeri nije poštovala.

Fakić je, kako kaže, zadovoljan odzivom stanara koji su u velikom broju, iako za to imaju vremena do kraja ove godine, već poslali dokaze o vlasništvu.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije