open-navfaktor-logo
search
Pretresi na tri lokacije
Akcije SIPA-e u Krajini i Sarajevu: Hapšenja u nastavku akcija "Konak" i "Film"
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u nastavku operativne akcije "Konak", koja se odnosi na nezakonitosti u vezi konkursne procedure prijema kadeta u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, izvršili pretrese osoba i objekata na dvije lokacije na području Bihaća i Sarajeva.
15.12.2021. u 14:47
get url
text

Kako je saopćeno iz SIPA-e, uhapšena je jedna osoba, a koja se sumnjiči za krivična djela ometanje rada pravosuđa, u vezi sa krivičnim djelima primanje dara i drugih oblika koristi, primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

- Uhapšena osoba će biti sprovedena u prostorije SIPA-e rad kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog - naveli su iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH saopćili su da će osumnjičeni će biti doveden postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja, donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Kak navode, nakon ranijeg hapšenja trojice osumnjičenih i provođenja istražnih radnji, došlo je do proširenja istrage protiv još osoba za koje je utvrđeno da su povezana sa ezakonitim aktivnostima i koruptivnim djelovanjem u okviru konkursnih procedura radi zaposlenja u Graničnoj policiji BiH, kao i za ometanje istrage koju provode Tužilaštvo BiH i partnerske institucije.

VEZANI TEKST - Zatražen pritvor za trojicu uhapšenih u akciji "Konak"

- Postupajući tužilac zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu u pravcu donošenja tužilačke odluke.

Podsjetimo, ranije su u sklopu istrage u predmetu "Konak" uhapšeni pripadnici Granične policije BiH Rejhan Raković i Ensar Saličinović te Kenit Čakić.

Također, pripadnici ove policijske agencije danas su nastavili i sa hapšenjima u okviru operativne akcije "Film", te su na području Prijedora uhapsili jednu osobu zbog sumnje da je počinila krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama i krivotvorenje novca.

- Osoba lišena slobode je sprovedena u prostorije SIPA-a, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine - naveli su iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.