Akcija "Zadruga": Predložen jednomjesečni pritvor Gabrijelu Deliću

objavljeno: 09.02.2018. u 18:51

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Gabrijelu Deliću, koji je uhapšen u akciji "Zadruga", a sumnjiči se za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i pranje novca, dok su za 12 osumnjičenih predložene mjere zabrane. 

Ovu informaciju za Faktor je potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica sarajevskog Kantonalnog Tužilaštva.

- Pritvor je predložen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu prikrivanjem ili uništavanjem dokaza, te uticajem na svjedoke, kao i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - kazala je Bavčić i dodala da je prijedlog upućen sarajevskom Kantonalnom sudu. 

S druge strane, Omar Lačević, koji je također priveden u akciji "Zadruga", nakon ispitivanja je pušten na slobodu, budući da nije bilo osnova za njegovo zadržavanje, te je Tužilaštvo predložilo da mu se odrede mjere zabrane. 

Mjere zabrane predložene su i za Seada Tutića, Danijela Burazorovića, Faruka Memića, Sakiba Efendića, Nedima Stambola, Muju Bublina, Anilu Gajević, Viktora Kljajića, Ibrahima Karavdića, Šefiku Mahmutović, te Adnana Heljića. 

VEZANI TEKST - Poznata imena privedenih u nastavku "Zadruge", dvoje zadržano u policiji

Oni se sumnjiče za pripadnost organiziranoj kriminalnoj grupi koju su predvodili supružnici Sanel i Enisa Đalić, a koja se bavila organiziranim pranjem novca.

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.

VEZANI TEKST - Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM

Istragom u ovom slučaju obuhvaćeno je više stotina osoba, od kojih su mnogi bili na rukovodećim pozicijama kako privatnih, tako i nekih javnih preduzeća.