Kako je potvrđeno za Faktor u SIPA-i, akcija je provedena po naredbi Tužilaštva BiH.

- Osumnjičeni se trenutno nalaze u prostorijama SIPA-e na kriminalističkoj obradi, nakon čega će biti predani u nadležnost Tužilaštva BiH - rekao je za Faktor glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Jutrošnja akcija, kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, odnosi se na osumnjičene:

1. Milan Tupajić, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac

2. Radomir Obradović, zv. "Dragan", rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji komandir SJB Sokolac

3. Radislav Krstić, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS *nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj

4. N. K., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje

5. Miladin Gašević, zv. "Ćirko", rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik komandira Izviđačke čete 2. rmtbr

6. Momir Kezunović, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

7. Branislav Kezunović, zv. "Miki", rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

8. Željko Gašević, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

9. Jadranko Šuka, rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2. rmtbr

Kako je saopćilo Tužilaštvo BiH, osumnjičeni se terete da su u septembru 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizirali i sudjelovali u ubistvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac i progonu civilnog stanovništva sa navedenog područja.

- U kooriniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, SIPA je u ranim jutarnjim satima, na području općine Sokolac, lociraa, identificirala i uhapsila sedam osumnjičenih. Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekookeanskim zemljama - piše u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i direktni izvršioci ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine. Radi se o zločinu počinjenom 21/22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS-a izvršili napad na navedeno selo, te odvojili muškarce od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva, dodali su iz Tužilaštva BiH.

- Među ubijenim osobama bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena pri napadu na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine. Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja. Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Tokom dana realizirat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužiteljstvo BiH. Ovim predmetom kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS, koji će biti ispitan u saradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužilac ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.