open-navfaktor-logo
search
Nakon krim-obrade
Akcija "Profit": Počelo dovođenje uhapšenih u Tužilaštvo KS
Pripadnici Države agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon krim-obrade u prostorijama te agencije, počeli su predavati Tužilaštvu KS uhapšene u akciji "Profit".
10.12.2020. u 09:00
get url
text

Nakon jučerašnjih pretresa uhapšeno je ukupno 14 osoba, a 12 će ih biti predato Tužilaštvu.

{$galerijaFotografija}

Kako smo ranije objavili, istragom je, nakon proširenja, obuhvaćeno 18 osoba i devet firmi.

Uhapšeni se terete za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prvoosumnjičena u ovom predmetu je Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića, nekadašnjeg direktora GRAS-a i vlasnika Internacionalnog univerziteta u Travniku.

Jutros je Tužilaštvu predat njen brat i nekadašnji Jusufranićev suoptuženik u predmetu "GRAS" Branislav Petrović, koji je novo ime i dosad se nije spominjao kao osumnjičeni u ovom slučaju.

Pod istragom su i Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH, te Edin Muftić, nekadašnji direktor FIMA banke i biznismen Edin Dizdar.

Smiljka Jusufranić, Edin Dizdar i Zijad Blekić se sumnjiče da su organizirali grupu, čiji članovi su postali ostali osumnjičeni, koji su imali svoje uloge u njenom funkcioniranju.

VEZANI TEKST - Fiktivni ugovori, pozajmice, cesije, milionske transakcije: Tužilaštvo KS objavilo za šta se terete uhapšeni u akciji "Profit"

Oni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Do sada je otkriveno i privremeno oduzeto 744.800 eura, 89.400 КM, 10,800 i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Također, pripadnici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u КM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 osoba.

Privođenje SIPA, akcija "profit", 10.12.2020
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.