Akcija policije u Sarajevu: "Pao" još jedan član razbojničke grupe Sabrije Avdagića

objavljeno: 19.12.2016. u 19:20

Pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva danas su priveli dvije osobe, zbog sumnje da su pripadnici organizirane kriminalne grupe Sabrije Avdagića, kojeg je FUP uhapsio početkom novembra. 

Kako nezvanično saznajemo, uhapšen je Alem Lojo, te još jedan muškarac koji je, nakon kriminalističke obrade, pušten na slobodu. Lojo će, pak, kako nam je potvrdila glasnogovornica sarajevskog Tužilaštva Azra Bavčić, biti zadržan 24 sata na kriminalističkoj obradi u FUP-u, nakon čega će sutra biti predat u nadležnost Tužilaštvu.

Sabrija Avdagić sumnjiči se da je rukovodio organiziranom kriminalnom grupom od najmanje deset članova, koja je na području Kantona Sarajevo vršila teške krađe, razbojničke krađe i razbojništva, kao i neovlašteno prisluškivanje. Članovima ove grupe, kojoj pripadaju Jasmin Hasić, Amar Bašić, Kenan Brbović, Haris Zuko, Anel Botić, Jasmin Bešo i Samir Dževlan, na teret se stavlja da su od polovine 2013. do juna 2016. godine počinili više od 80 provalnih krađa u prodajne objekte iz kojih su krali cigarete i sefove s novcem.

Nezakonita imovinska korist koju su stekli iznosi više od 200.000 maraka, a prilikom pljačkaških pohoda, korištenjem specijalnih uređaja, prisluškivali su policiju na terenu, kako bi izbjegli hapšenje. 

Pucnjava na Ilidži 

Član ove grupe bio je i 25-godišnji Nedim Delić, ubijen u razmjeni vatre s policijom na Ilidži krajem juna ove godine.
Tada su Botić, Bešo, Dževlan i Delić, naoružani upali u Amko Komerc u Vogošći, koji su pokušali opljačkati. Međutim, policija ih je uočila, pa su počeli bježati. Stigavši do Ilidže, razbojnici su prvo pucali na policiju, da bi policajci potom uzvratili vatru. U unakrsnoj pucnjavi Delić je ubijen, dok su ostala trojica uhapšena. Dževlan je također tokom pucnjave ranjen u nogu.
Upravo se hapšenjem ovih osoba klupko počelo odmotavati, te su daljom istragom identificirani i ostali članovi grupe, te njen rukovodilac.

Hasić i Zuko su u septembru prošle godine učestvovali u pljački trgovine Amko Komerc u sarajevskom naselju Širokača, kada je tokom intervencije ranjen zaštitar Nove Game Alija Jašarević, ali i sam Hasić, koji je prevezen u bolnicu, gdje je uhapšen.

Krili se u šikari

Kenana Brbovića i Amara Bašića, te još dvije osobe, sarajevski policajci uhapsili su u maju prošle godine u policijskoj potjeri nakon što su opljačkali nekoliko prodavnica na području Sarajeva. Oni su tada, naoružani automatskom puškom, svoj pohod započeli na području Ilidže, gdje su opljačkali Amko Komerc. Sat kasnije policija je obaviještena o još jednom razbojništvu, ovaj put u prodavnici Drvopromet u Vogošći, gdje su upala četiri maskirana napadača. Razbojnici su kasnije primijećeni na području Kobilje Glave u audiju s ukradenim tablicama, odakle su pobjegli ka Ciglanama. Kasnije su uočeni u ulici Bistrik, prema naselju Toka. Policijska potjera je nastavljena, a vozilo je pronađeno pola sata kasnije u ulici Porodice Foht na Soukbunaru. Bašića i Brbovića pronašli su pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS i to dok su se krili u šikari, a otkrilo ih je repetiranje puške. Druga dvojica razbojnika su pobjegli i uhapšeni su dan kasnije. Policija je tad pronašla fantomke, automatsku pušku i provalnički alat.