open-navfaktor-logo
search
Uz mjere zabrane
Akcija "Pero": Skupštinski zastupnik i šef "droga" MUP-a USK pušteni na slobodu
Sud im je umjesto pritvora odredio mjeru zabrane kontaktiranja sa osumnjičenima i svjedocima u ovom krivičnom predmetu
11.12.2019. u 18:33
get url
text

Odlukom Kantonalnog suda u Bihaću, zastupnik A-SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona i delegat u Domu naroda FBiH Rasim Pajić, te šef Odsjeka za droge MUP-a USK Alaga Čaušević, koje su pripadnici SIPA-e uhapsili u nastavku akcije "Pero", pušteni su da se brane sa slobode.

Sud im je umjesto pritvora odredio mjeru zabrane kontaktiranja sa osumnjičenima i svjedocima u ovom krivičnom predmetu.

Pajić se sumnjiči da je cazinskim školama Vita Plus i Visokoj međunarodnoj školi pronalazio kandidate za diplome i posredovao u izdavanju nezakonitih diploma. Čaušević je osumnjičen za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave u podstrekavanju.

Podsjećamo, istraga koju zbog lažnih diploma provodi Tužilaštvo KS, inicijalno je obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih lica, ali je proširena na ukupno 72 osobe zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e su 13. novembra u akciji "Pero" uhapsili bivšeg delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA Admira Hadžipašića.

Tada su uhapšene 22 osobe, a deset ih je pritvoreno.

U međuvremenu je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona privremeno zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Cazin i Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.