open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Akcija "Pero": Hadžipašić i ostali dovedeni u Tužilaštvo, devet osumnjičenih pristalo na saradnju
Među prvima je u Tužilaštvo doveden Admir Hadžipašić, vlasnik Visoke međunarodne škole Vita iz Cazina te bivši zastupnik i predsjedavajući Skupštine USK
14.11.2019. u 12:05
get url
text

Uhapšeni u jučerašnjoj zajedničkoj akciji "Pero", koju su po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona jučer na širem pordručju BiH proveli pripadnici SIPA-e dovedeni su u prostorije Tužilaštva.

Kako je za Faktor potvrdila glasnogovornica te pravosudne institucije Irena Marjanović - Čavkić, Tužilaštvu će biti predato 11 od 20 uhapšenih osoba.

Devet osumnjičenih, koji su uovoj fazi, dakle fazi istrage pristali na saradnju, nakon krim-obrade u prostorijama SIPA-e, pušteni su na slobodu.

Među prvima je u Tužilaštvo doveden Admir Hadžipašić, vlasnik Visoke međunarodne škole Vita iz Cazina te bivši zastupnik i predsjedavajući Skupštine USK.

Osumnjičeni će biti ispitani nakon čega se očekuje prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Njima se, podsjetimo, na teret stavlja osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do hapšenja na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili osobe kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Pretresi su izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom.

- Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 12 lokacija i lišili slobode 20 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, poreska utaja i pranje novca. Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Također, SIPA je u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, u okviru ovog predmeta izdala pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novčanim sredstvima u ukupnom iznosu od 1.078.234,44 KM na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica - saopćio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Iz SIPA-e su istaknuli da su sve aktivnosti provedene su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda iz Bihaća, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, te pripadnicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a Zeničko dobojskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.