Akcija "Pečat": Uhapšeni zbog falsifikovanja ljekarskog uvjerenja

objavljeno: 02.03.2018. u 11:07

Policija iz Bosanske Gradiške u srijedu je sprovela akciju kodnog naziva "Pečat", tokom koje je uhapsila dvije osobe koje se sumnjiče za falsifikovanje isprave i izradu, nabavljanje, podjedovanje, prodaju ili davanje na upotrebu sredstava za falsifikovanje isprava. 

Prema informacijama iz Policijske uprave Bosanska Gradiška, zbog sumnje da su počinili ova krivična djela uhapšeni su 21-godišnji Aleksandar Žmirić i 30-godišnji Borislav Škobalj, obojica iz Bosanske Gradiške. 

Policija je tokom akcije obavila pretrese na dvije lokacije u Bosanskoj Gradišci, tačnije pretrese kuća, pratećih objekata i vozila, koje koriste osumnjičeni. 

- U saradnji sa policajcima Policijske stanice Laktaši, obavljen je pretres fotografske radnje u mjestu Laktaši, koju koristi B. Š. Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - kazali su iz PU Bosanska Gradiška.

Kako saznajemo, policajci su radom na terenu došli do informacija da Žmirić posjeduje falsifikovano ljekarsko uvjerenje, a prema nepotvrđenim informacijama, ono je bilo namijenjeno za polaganje vozačkog ispita, te su daljim radom saznali da je uvjerenje nabavio od Škobalja. 

Prema nezvaničnim informacijama, policija je tokom pretresa pronašla i izuzela računare, svjedočanstvo o završenoj školi, certifikat za zavarivača, kao i međunarodnu vozačku dozvolu, mobitele, SIM kartice i tablet. 

O svemu je obaviješten i dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, koji je naložio da se osumnjičeni nakon završene kriminalističke obrade puste na slobodu i da se protiv njih u redovnoj proceduri dostavi izvještaj, dok policija nastavlja istragu u ovom predmetu.