Tužilaštvo HNK je ispitalo uhapšene u jučerašnjoj velikoj akciji Federalne urpave policije "Orka" i poslat će prijedlog za određivanje mjere pritvora za 10 osumnjičenih Kantonalnom sudu u Mostaru.

- Upravo su ispitani, radi se na prijedlogu. Tražit ćemo da se odredi mjera pritvora za ove koji su na slobodi, jer imamo trojicu na izdržavanju kazne zatvora - kazao je postupajući tužilac Tužilaštva HNK u Mostaru Kemal Maksumić.

Četrnaesti osumnjičeni se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Hrvatskoj. 

FUP je nakon višemjesečne istrage jučer sproveo akciju "Orka", koja je usmjerena protiv 14 članova organizovane kriminalne grupe, koji se sumnjiče da su u proteklom periodu na području Hercegovine, Sarajeva i Istočnog Sarajeva počinili 29 krivičnih djela.

Djela su počinjena u periodu od 2014. do 2019. godine, a članovi grupe su uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, pljačkali tržne centre, bankomate, benzinske pumpe, transporte novca, te druge privredne subjekte i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.

Tako su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od milion maraka.