open-navfaktor-logo
search
Kriminal
Akcija "Jumper": FUP u Hercegovini hapsi članove Nadzornog odbora GIKIL-a
Kako saznajemo, uhapšeni su Ivana Bunoza i Mate Pavković, koji su od 2017. godine imenovani za članove Nadzoronog odbora GIKIL-a, te Ivan Vukšić, koji je od septembra nezakonito postavljen kao opunomoćenik firme "GSHL"
19.11.2019. u 10:11
get url
text

Pripadnici Federalne uprave policije su  jutros poduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti na području Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kanona, u cilju realizacije naredbe Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog Suda u Tuzli, saopćeno je iz FUP-a. 

Ove aktivnosti su poduzete u sklopu višemjesečne istrage koju provodi spomenuto tužilaštvo, u vezi s dokumentovanjem osoba koje se dovode u vezu sa krivičnim djelom organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

- U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, započeti su pretresi stambenih objekata na četiri lokacije na području općina Ljubuški, Posušje i Mostar, te su lišene slobode tri osobe inicijala I. V. (1966), M. P. (1977) i I. B. (1976) koji se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima - navodi se u saopćenju.

Kako saznajemo, uhapšeni su Ivana Bunoza i Mate Pavković, koji su od 2017. godine imenovani za članove Nadzoronog odbora GIKIL-a, te Ivan Vukšić, koji je od septembra nezakonito postavljen kao opunomoćenik firme "GSHL". 

{$galerijaFotografija}

- Prilikom lišenja slobode i pretresa navedenih osoba pronađeni su i oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku - navode iz FUP-a. 

Kako saznajemo, očekuje se i hapšenje jedne osobe u GIKIL-u, gdje se također nalaze pripadnici FUP-a, a svi uhapšeni se sumnjiče da su pripadnici organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodio Pramod Mittal. 

U GIKIL -u se, prema saznanjima Faktora,  pretresaju prostorije sekretarke društva Erne Mehmedović, bliske Mittalove saradnice, te je vrlo je moguće da i ona bude privedena.

- Osobe lišene slobode biti će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona - navodi se u saopćenju FUP-a.

Radi se o nastavku istrage protiv bivšeg predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a Pramoda Mittala, koji se sa saučesnicima sumnjiči za organizirani kriminal, a istraga je sada proširena i na preostale članove Nadzornog odbora komapnije, koji se terete za zloupotrebu položaja.

Istraga protiv Mittala, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya otvorena je 15. jula. Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju.

Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovornih osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac.

Između ostalog, na teret im se stavlja izvlačenje novca iz GIKIL-a putem menadžerskih ugovora, a od 2006. do 2015. godine izvučen je oko 21 milion maraka, a ta novčana sredstva su prema ocjeni tužilaštva isplaćena neosnovano na račune Pramod Mittala odnosno GSHL-a.

Iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona ranije su najavili da će istraga u slučaju GIKIL biti proširena i na ostale članove NO, odnosno Ivanu Bunozu i Matu Pavkovića te Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala.

Više detalja bit će poznato tokom dana kada budu okončani pretresi.

Akcija Jumper, FUP, Mostar, 19.11.2019.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.