Poziv za pomoć GSS je dobio oko 23 sata, a kako su saopćioli iz GSS-a Bihać, provjerama su utvrdili da su izgubljeni turisti došli iz Hrvatske, gdje su imali rezervisan smještaj, u razgledanje Bihaća, te da su se uputili na planinu.

Oko 22 sata izgubljeni turisti kontaktirali su putem e-maila vlasnika smještaja u Hrvatskoj, te rekli da su se izgubili i poslali koordinate lokacije na kojoj se nalaze.

- Provjerom koordinata na različitim aplikacija došli smo do šire lokacije u predjelu Plješevice koji je na višoj nadmorskoj visini, te ima nekoliko planinarskih staza i makadamskih puteva. U 00.05 sati oformili smo tim od devet spasilacaca i dva vozila te krenuli na planinu. Jedan tim je išao planinarskom stazom, a dva vozilom. Oko 02.12 sati sati oni su pronađeni u rejonu Presla na nadmorskoj visini od oko 1.120 metara, bez povreda, blago pothlađeni (u trenutknu pronalaska bila je temperatura oko 12 stepeni), bez adekvatne opreme, bez lampe, u japankama - naveli su iz GSS-a Bihać.

Spasioci su izgubljene turiste odveli do njihovog vozila koje se nalazilo u podnožju planine, nakon čega su, kako su neveli iz bihaćkog GSS-a, dalje nastavili "na svoju volju".

- O svemu je obaviještena Policijska uprava Bihać, Kantonalna uprava civilne zaštite Bihać, sa kojima se koordiniralo tokom akcije za slučaj potrebe.