open-navfaktor-logo
search
Sigurnost
Akar: Turska ostaje posvećena borbi protiv svih terorističkih organizacija
Terorizam i dalje ostaje najveća sigurnosna prijetnja za cijeli svijet
15.12.2019. u 10:26
get url
text
Hulusi Akar, ministar odbrane Turske

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je izjavio da je njegova zemlja i dalje krajnje posvećena borbi protiv svih terorističkih organizacija, uključujući ISIL i PKK/YPG.

- Mi nemamo nikakav problem s Kurdima niti bilo kojom drugom etničkom grupom. Mi se borimo samo s terorističkim organizacijama - rekao je Akar u obraćanju na 19. Doha Forumu u Kataru.

Istakao je da u svijetu postoji dosta nestabilno i nepredvidivo sigurnosno okruženje koje zahtijeva mnogo više pažnje svih zemalja, napominjući da su trenutno najveći problemi terorizam, radikalne ideologije, neuspjele države, zamrznuti sukobi i masovne migracije.

Naglasio je da poseban problem predstavlja činjenica da razne ekstremističke grupe i pojedinci nanose ogromnu štetu ne samo svojim državama, već i mnogim drugim zemljama u svijetu.

Istakao je da je Turska spremna produbiti dijalog i saradnju na svim poljima sa svima koji žele ojačati mir i sigurnost u svijetu, dodajući da je njegova zemlja jedna od država koje se su najviše izložene terorizmu.

- Prema tome, svako oružje koje se šalje YPG-u završi u rukama terorista PKK i koristi se protiv Turske - kazao je Akar.

Naglasio je da je Turska operaciju "Izvor mira" u Siriji pokrenula kako bi zaštitila svoje granice i svoj narod, uklonila teroriste ISIL-a i PKK/YPG-a, spriječila formiranje terorističkog koridora na sjeveru Sirije i doprinijela formiranju sigurne zone.

- Terorizam i dalje ostaje najveća sigurnosna prijetnja za cijeli svijet. Terorističke organizacije mogu imati različita imena, oblike i strategije, ali i dalje moramo biti budni i oprezni. Ipak, trebamo znati ne možete pobijediti jednu terorističku organizaciju koristeći drugu. Kao što ISIL ne predstavlja muslimane, isto tako ni PKK/YPG ne predstavlja Kurde - rekao je Akar.

Doha Forum, koji je počeo u subotu i završava se danas, okupio je oko 250 uglednih svjetskih zvaničnika i govornika iz preko 100 zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.