Kao rezultat akcije koju su naši komandosi pokrenuli protiv terorista koji su nakon napada pokušali pobjeći iz regije, neutralisano je 13 terorista, od kojih trojica danas. Među neutralisanim teroristima su i izvršioci napada na turske oružane snage - rekao je Akar tokom posjete turskim jedinicama na granici s Irakom i nastavio:

- Naši šehidi dali su svoje živote pokazavši veliko junaštvo. Naši herojski suborci su stradali, ali su spriječili izdajnički napad terorista i poremetili planove terorista. Osvetili smo krv naših šehida.

Napomenuo je da je od početka operacije "Kandža-katanac" neutralisano 480 terorista.

Akar je na kraju podvukao kako će Turska nastaviti svoju odlučnu borbu protiv terorizma sve dok iz regije ne bude uklonjen i posljednji terorista.

U pratnji Akara u posjeti jedinicama na granici s Irakom bili su i načelnik Generalštaba turske vojske general Yasar Guler, komandant kopnenih snaga general Musa Avsever, komandant mornaričkih snaga admiral Ercument Tatlioglu i komandant zrakoplovnih snaga general Atilla Gulan.

Turska je pokrenula operaciju "Kandža-katanac" u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije "Kandža-Tigar" i "Kandža-Orao" pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turskoj.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.