open-navfaktor-logo
search
Opasnost za državu
Akademik Čičić upozorava: Velikosrpski planovi su aktivni, insistira se da je BiH nemoguća
Centri moći iz Srbije i Rusije rade na kreiranju negativnog imidža BiH, a na sličnoj matrici su i neke bh. nevladine organizacije
18.12.2019. u 20:41
get url
text
Muris Čičić

U posljednjih pet godina Bosnu i Hercegovinu je napustilo više od 150.000 ljudi, u najvećoj mjeri mladih, obrazovnih, radno sposobnih. Taj trend bi se mogao nastaviti, možda i povećati jer će Njemačka od 1. marta 2020. godine uvesti u praksu novi Zakon o useljavanju stručne radne snage.

Posebno je zanimljivo da se ovim zakonom ukida ispit prednosti, koji je podrazumijevao da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja izvan EU-a zaposli domaći kadar. Pored toga, bit će pojednostavljen proces izdavanja viza za stručnu radnu snagu. Kako je saopćeno iz njemačke vlade, ove mjere se odnose i na sva ostala zanimanja, a ne samo za visokoobrazovani kadar.

Istovremeno, veliku potražnju za stranom radnom snagom u narednoj godini ima i Austrija. Akademik Muris Čičić, ugledni ekonomski ekspert, kaže da se radi o nastavku trenda.

- Sada se to malo više ističe zbog demografske krize u Bosni i Hercegovini. Nije nikakva novost da Evropska unija radnu snagu traži na Balkanu. Na nama je da poboljšamo ukupan ekonomski ambijent, u protivnom, proces odliva radne snage bi se mogao ubrzati – izjavio je Čičić.

Naš sagovornik istakao je da se o priči o napuštanju BiH kriju i opasne namjere inostranih faktora.

-  I medijska hajka podstiče priče o odlasku, s naglaskom na širenju negativizma. To rade centri moći iz Rusije i Srbije. Velikosrpski planovi i sada su aktivni. Insistira se na tezi da je BiH nemoguća, a za to se koriste vijesti s izrazitim negativnim predznakom. Naravno, situacija u našoj državi nije dobra, ali oni se trude da dokažu kako nema nade za BiH.  Istovremeno, i neke nevladine organizacije koriste istu ili sličnu matricu, valjda u želji da skrenu pažnju na sebe i dođu do novca stranih donatora. To su opasne namjere – naglasio je Čičić i dodao:

- Moramo promijeniti svijest i postati pozitivni. Upravo je Akademija nauka i umjetnosti BiH završila studiju o migracijama. Analizirali smo problem sa svih strana i odredili smjernice za strateško djelovanje u budućem periodu, a sve za dobrobit Bosne i Hercegovine i njenih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.