open-navfaktor-logo
search
Stav stručnjaka
Akademik Čičić: Pseudoanalitičari protiv kredita kod MMF-a, znaju li drugi način za spas ekonomije
Uvidom u podatke na zvaničnoj stranici Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) naša država je od 1998. godine u "ekonomskoj ljubavi" s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
02.12.2020. u 20:25
get url
text

U periodu od 22 godine BiH se zadužila 1,6 milijardi eura, dosta od tog iznosa je vratila, a ostatak duga zaključno sa 30. septembrom 2020. iznosi 470 miliona eura (na zvaničnoj stranici CBBiH iznosi su izraženi u SDR valuti –  na engleskom Special Drawing Rights, odnosno specijalna prava vučenja).

VEZANI TEKST - Početkom iduće godine BiH od MMF-a dobija novi aranžman "težak" 750 miliona eura

Institucije BiH, prije svega Vijeća ministara obratilo se prošlog mjeseca MMF-u u želji za novim aranžmanom u iznosu od 750 miliona eura s ciljem prevazilaženja izazova izazvanih pandemijom COVID-19. Dvije trećine novca trebala bi dobiti FBiH, a preostali dio RS.

Dio opozicije i određen broj ekonomskih analitičara smatra da se ne treba ponovo zaduživati. Akademik Muris Čičić, priznati ekonomski stručnjak, ne dijeli njihovo mišljenje.

- To je stav pseudoanaltičara, žele stvoriti atmosferu u javnosti da se novac troši netransparentno i u pogrešne namjene. To nije tačno. U proteklih šest godina Vlada FBiH je novcem od kredita raspolagala na ispravan način. Nešto teža situacija je u RS-u. Ne smije se dozvoliti da ovaj entitet ode u bankrot jer bi to imalo velike posljedice za cijelu državu – kaže za Čičić za Faktor.

Naš sagovornik naglašava da BiH nije prezadužena država.

VEZANI TEKST - Akademik Čičić: MMF kontroliše gdje ide novac od kredita i zato su poželjniji od domaćih banaka

- Nismo previše zadužena zemlja. Imali smo redovan ekonomski ritam do pojave pandemije koronavirusa. U ovom svojevrsnom vanrednom stanju narušena je budžetska ravnoteža, i to ne samo u BiH. Vidite, svako zaduživanje kod kreditora ima dva aspekta, politički i ekonomski. Kod političkog to su različiti interesi stranaka, vlasti, opozicije…

Kada je u pitanju ovaj ekonomski, sasvim je razumljivo da se ide u zaduživanje jer je ugroženo svakodnevno finansiranje javnog sektora, znači zdravstva, školstva… Treba sačuvati ekonomiju nakon što prođe pandemija, ali kojim novcem, kad brojne privredne grane rade u znatno smanjenom kapacitetu, opao je izvoz. Kreditno se zadužuju širom Evrope, praktično u cijelom svijetu – ističe Čičić.

Još jednom je ponovio da, ako je zaduživanje neminovno, onda da se to čini u institucijama kakav je MMF.

- U pravilu, svaki aranžman s MMF-om ne znači puko kreditiranje, vodi se računa kako će i gdje biti plasiran novac. Pored toga, to podrazumijeva i određene reforme koje su moraju napraviti – podvlači Čičić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.