open-navfaktor-logo
search
Izabrane četiri načelnice
Ajvaz: Kod nas se žene još koriste kao ukrasi u politici, njihov glas se ne čuje dovoljno
Bosna i Hercegovina u naredne četiri godine, prema sadašnjim preliminarnim izbornim rezultatima, imat će četiri načelnice, odnosno dvije manje u odnosu na izbore 2016. godine.
20.11.2020. u 15:48
get url
text

U naredne četiri godine svoje lokalne samouprave vodit će Snežana Ružičić (Općina Jezero), Dušica Runić (Općina Drvar), Milka Ivanković (Općina Istočni Drvar) i Mila Petković (Općina Novo Goražde).  

- Nisam očekivala da će situacija biti drugačija, ali sam se zaista nadala da će doći do pozitivnih promjena u tom kontekstu. Međutim, činjenica je da je bosanskohercegovačko društvo još konzervativno i da se najčešće povjerenje poklanja muškarcima, te da ne postoji dovoljno vjere u žene. Ponekad se čini da i žene svojevoljno pristaju na takav tretman i usvajaju takva pravila. Postoji i ona druga kategorija "žena zmajica" koje ruše autoritete, razvijaju se, obrazuju, kritički razmišljaju i djeluju, te nemaju problem sa ispoljavanjem mišljenja u javnom prostoru, ali im zasigurno nije lako jer na svom putu imaju mnogo prepreka – kaže doc. dr. sc. Semina Ajvaz, šefica Odsjeka za komunikologiju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Ajvaz naglašava i da su žene često nemilosrdne jedna prema drugoj i da se ponekad čini da je žena ženi vuk, pogotovo kada u javnom prostoru pokazuju netrpeljivost prema onoj koja je napravila rezultat, a sve kao proizvod patološke količine zavisti i ljubomore. 

Semina Ajvaz

- Žena bi trebala stati u odbranu žena, a ne pokušavati minimizirati dostignuća svojih kolegica. Muškarci su skloni da to neslaganje, pogotovo u politici koriste i da žene karakteriziraju kao podložne i nedovoljno ozbiljne. Također i pojedini mediji na neki način doprinose lošem učešću žena u politici jer su skloni da u prvi plan ističu njihov fizički izgled, da li je udata ili je stara cura, ima li djece i zašto nema, čija je supruga i slično, a u drugi plan se ističe njihov intelektualni kapacitet, sposobnosti, obrazovanje i političko djelovanje – kaže Ajvaz. 

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bilo je prijavljeno 29 ili 6,8 posto kandidatkinja za načelnice i gradonačelnice, od 425 kandidata. 

- Bez rodne ravnopravnosti na političkoj sceni nema ni demokratskog društva i bojim se da će morati proći još mnogo godina da se iskorijene predrasude koje određuju kakav treba da bude položaj žena u bosanskohercegovačkom društvu. Ne mislim da samo stranke, odnosno politički lideri nemaju dovoljno povjerenja u žene, smatram da nerijetko i žene nemaju dovoljno samopuzdanja i ambicije da se nadmeću sa muškim kolegama, pogotovo jer im se godinama nameće osjećaj da je njihova primarna obaveza posvećenost porodičnim i kućnim obavezama, a ne učešće u političkom i javnom životu. S druge strane, imamo i žene koje su zaista napravile sjajne rezultate u svom političkom okruženju, koje posjeduju sve ljudske i profesionalne kvalitete, ali kada dođu do vrha, zaustavljaju ih jer su liderske pozicije uglavnom rezervisane za muškarce. Kod nas se žene još koriste kao ukrasi u politici, iako zakoni garantuju ravnopravnost, međutim ne primjenjuju se, a i otpor i glas žena se ne čuje dovoljno. U BiH imaju sjajne organizacije koje se bave osnaživanjem i motiviranjem žena u političkom životu i mislim da je to jedan od preduvjeta za umrežavanje žena u svrhu njihove aktivnije participacije u političkom životu – kaže  šefica Odsjeka za komunikologiju na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.