open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Ajnadžić: U kapitalne projekte bit će uloženo 33 miliona maraka
U parku Hastahana na Marijinom Dvoru neće se graditi neboderi, kako neki govore u javnosti. Malu zgradu gradit će Centralna banka BiH, a na ovoj lokaciji planira se graditi poslovni objekt i podzemna garaža, umjetnički paviljon i sjedište mjesne zajednice, kazao je načelnik Općine Centar
15.01.2020. u 16:35
get url
text
Nedžad Ajnadžić
Nedžad Ajnadžić

Budžet sarajevske Općine Centar za 2020. godinu iznosi 62 miliona maraka, a od ove sume 33 miliona su planirana za kapitalne projekte, istakao je na press konferenciji načelnik Nedžad Ajnadžić.

- U protekle tri godine od 118 realizirali smo 114 projekata i to bez kreditnih zaduženja. Gradili smo zgradu za ruševince (ljudi čiji su domovi porušeni u ratu, op. a.), školu na Šipu i utpoljavali druge škole, kosi lift u naselju Ciglane, asfaltirali ulice sa postavljanjem nove infrastrukture, igrališta i vrtiće za djecu... Svi učenici i studenti koji su aplicirali za stipendije i dobili su ih – kazao je Ajndžić.

Načelnik Općine Centar je dodao da će se ovogodišnji budžet i povećati jer se planira rebalans u aprilu, a ovo je do sada i najveći budžet Općine, pa su u ovoj godini planirani brojni projekti.

- U Pionirskoj dolini otvorit ćemo ambulantu, apoteku i još jedan Centar za zdravo starenje. U parku "Kemal Monteno" kod Druge gimnazije izgradit ćemo Evropsku kuću kulture i nacionalnih manjina, na mjestu bivše Austrijske kuće. Izgradit ćemo 360 parking mjesta na Trgu Merhemića. U parku Hastahana na Marijinom Dvoru neće se graditi neboderi, kako neki govore u javnosti. Malu zgradu gradit će Centralna banka BiH površine 2.290 kvadrata, a na ovoj lokaciji planira se graditi poslovni objekt i podzemna garaža, umjetnički paviljon i sjedište mjesne zajednice – kazao je Ajnadžić.

Načelnik je obećao da će se i dalje značajna sredstva izdvajati za modernizaciju stadiona Koševa. Planira se izgradnja centralnog spomen-obilježja "Ljiljan" na Betaniji. Nastavit će se gasifikacija u općini, a cilj je da što više domaćinstva odustane od loženja uglja. Općina Centar će sufinasirati građane sa čak 50 posto od uloženih sredstava.

Ajnadžić je istaknuo da imaju nerješiv problem opasnog klizišta u ulici Hakije Kulenovića.

- Vlada KS trebala je za saniranje klizišta dati 300 hiljada maraka, ali do sada nisu dali ni jedne marke – kazao je Ajnadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.