open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
Ajnadžić: Skoro svi naši projekti bit će posvećeni mladima da rade i žive u svojoj BiH
Ponosan sam što je realizovano na desetine projekata u doprinosu obrazovanju, sportu i infrastrukturi u općini. Pomom su dobili svi od djece u obnovljenim vrtićima, učenici, studenti, majke sa djecom i oni stari koji imaju svoja mjesta za druženja, ističe aktuelni načelnik Općine Centar Sarajevo, koji sed bori za još jedan mandat.
13.11.2020. u 16:55
get url
text
Nedžad Ajnadžić

Načelniče Ajnadžiću, prije nekoliko dana je objavljeno da ste pozitivni na koronavirus. Kakvo je Vaše zdravstveno stanje i kako se osjećate?

- Koronavirus je zaraza koju nikako ne smijemo podcijeniti. Svakodnevne brojke umrlih od ove zaraze govore da je ovo sve, samo ne bezazleni virus. Iako sam poštivao sve preporuke zaražen sam, ali nekako sam i predosjećao da to neću moći izbjeći. Ne želim reći da sam vlastito zdravlje stavio iza posla koji obavljam i zvučati patetično, ali jednostavno posao načelnika, uz ogromne doze opreza usljed pandemije koje smo primijenili generalno u Općini Centar, jednostavno iziskuje kontakt sa strankama i druge obaveze gdje je velika frekvencija ljudi. Trenutno se osjećam dobro i nakon ponovnog testiranja sam dobio negativan nalaz što znači da je ova zaraza iza mene. Ali, u svakom slučaju, poučen iz vlastitog iskustva još jednom želim da uputim apel i molbu svim sugrađanima, poštujte mjere koje su propisane i čuvajte svoje i zdravlje drugih.  

Načelnik ste Općine Centar u prethodnom četverogodišnjem mandatu, šta najviše nedostaje Centru, odnosno stanovnicima tog područja, a Vi biste svojim radom, ukoliko ponovo pobijedite na izborima, mogli omogućiti da to i dobiju?

- Smatram da najveći problemi i ove općine i glavnog grada BiH leže u oblasti narušenog okoliša, odnosno životne sredine. Nema dileme da zagađenost zraka u zimskom periodu, zbog velikog broja ložišta na ugalj, automobila koji ne zadovoljavaju minimum ekoloških normi, rijeke Miljacke, kao otvorenog kanalizacionog toka, u koji se slijevaju vodotoci sa otpadnim vodama, predstavljaju najveći problem ovog prostora. Rješavanje ovih problema nije moguće samo na nivou jedne općine, potrebno ih je rješavati na nivou cijele sarajevske kotline. Zajednički organiziran, osmišljen, a prije svega naučno i stručno utemeljen odgovor na ova najkrupnija pitanja, koja dotiču gotovo i pitanja opstanka našeg stanovništva, pomoći će nam da ovaj problem riješimo na promišljen i odgovoran način. Ovo će biti jedna od stajnih tačaka mog angažmana u narednom četverogodišnjem periodu ukoliko dobijem povjerenje naših građana. Valjda nemamo pravo dozvoliti pojavu novih klizišta, zbog otpadnih i oborinskih voda, ili da Koševski, Nahorevski i Blekin potok budu otvoreni kanalizacioni tokovi. Pred nama je u tom kontekstu izazov, ali ne možemo bježati od odgovora na ova pitanja. Vjerujem da imamo racionalan i stručan odgovor na ovu vrstu izazova.

Općina Centar je po svojoj poziciji i značaju jedna od najidealnijih za pokretanje i razvoj biznisa. Šta ćete ponuditi budućim investitorima, kako Centar učiniti pravim središtem privrede?

- Mi smo već stvorili planske i druge pretpostavke za izgradnju IT parka na Šipu. Ova grana je trenutno najperspektivnija za razvoj i zapošljavanje mladih ljudi. Upravo stoga smo dali svoj veliki angažman i doprinos da se stvore svi uslovi da na Šipu dobijemo najveći IT park u Kantonu Sarajevo. Na ovom lokalitetu dvije respektabilne kompanije su već kupile zemljište i očekuje se skori početak radova na izgradnji poslovnog kompleksa. Jedna od tih kompanija je i Al Jazeera. I sve ostale investitore pozivamo da dođu u Općinu Centar i ovu lokalnu zajednicu odaberu za sjedište i predstavništva svojih kompanija. Administracija je za takve zahtjeve otvorena 24 sata dnevno sedam dana u sedmici. 

Mladi odlaze iz BiH, šta Općina Centar može i planira ponuditi mladima kako bi ih zadržala u domovini?

- U skladu sa nadležnostima, ali i više od toga Općina Centar je stavljala mlade ljude u fokus svog djelovanja. Mladi u ovoj lokalnoj zajednici imaju pouzdanog partnera od obrazovanja, obezbjeđivanja egzistencije, pa sve do rješavanja stambenog pitanja. Mi smo željeli da imamo kontinuitet u podršci mladima tako da se kroz obrazovanje i odrastanje osjete da je Općina uz njih. Kako? Pa od prvih školskih koraka djeci osiguravamo besplatne knjige i pribor. Nakon toga tu smo za njih davanjem podrške u vidu stipendija. Nakon toga imamo osigurana sredstva za prvo zaposlenje i sticanje radnog iskustva, a logičan slijed je i da im finansijski pomognemo u pokretanju vlastitih biznisa. Na kraju, kroz plaćanje dijela poreza na kupovinu stana, zaokružili smo snažnu podršku mladim ljudima. 

Koji je projekat obilježio vaš prethodni mandat i šta je to što je vama posebno značajno od urađenih projekata?

- Na sve projekte realizovane u minulom mandatu sam ponosan, ali vjerovatno najdraži projekat je što je oko 500 domaćinstava padinskih dijelova općine, Nahoreva, Nahorevskih brda, Muharemovića i Selja, a u skladu sa pripremljenim projektima i naselja Gornjih Poljina i Gornjeg Kromolja, nakon nekoliko desetljeća dobilo pitku vodu. Ponosan sam da u najkraćem roku završavamo gradnju najmodernije osnovne škole u Sarajevu, na Šipu, a da smo nakon porušenog objekta, usljed granatiranja agresora na BiH, izgradili lijepi objekat vrtića "Razigrani dani" na Koševu. Šta još reći o novim linijama kosog lifta na Ciglanama, novima ambulantama, centrima za zdravo starenje, novim sportskim plohama i dječijim igralištima...

Prva transferzala, konačno je u vašem mandatu otkočena izgradnja?

- Prva transverzala je generacijski i nulti projekat Općine Centar Sarajevo. Administracija na čijem sam čelu rješavala je sve zahtjeve nadležnih, odnosno investitora u istom danu. Donošena su rješenja za uklanjanje objekata onako kako su pristizala u najkraćim rokovima. Općina nije samo na taj način pomagala konačni početak realizacije ovog projekta. U svim pitanjima smo blisko sarađivali sa kantonalnom Vladom i zavodima i direkcijama nadležnim za ovaj projekat. Bezbrojni sastanci i predan rad su doveli do toga da su na najzahtjevnijim dionicama izdate dozvole za građenje i radovi su počeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.