Ajnadžić: Djeca šehida imaju prioritet u zapošljavanju, ali se to ne poštuje

objavljeno: 19.02.2018. u 16:36

U povodu obilježavanja jubilarne 25. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade, u Domu mladih Skenderija upriličen je prijem članova porodica poginulih pripadnika ove slavne brigade i druženje sa djecom šehida.

Tom prilikom su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar te boračkih udruženja za 50 pripadnika boračke populacije u stanju socijalne potrebe uručili novčane donacije od po 100 KM.

Upriličeno je druženje sa djecom šehida i poginulih boraca općine Centar, navodi se u saopćenju.

Tom prilikom su predstavljeni projekti koje ova lokalna zajednica realizira za mlade ljude koji žive na njenom području. Namjera je potaknuti mlade da pokrenu vlastiti biznis, prošire svoje vidike, razvijaju poslovnu kulturu, ali i da radom na sebi steknu korisno znanje i vještine.

- Prema Zakonu o osnovnim pravima boraca i članova njihovih porodica i kantonalnom zakonu o dopunskim pravima boraca, djeca šehida i poginulih boraca moraju imati prioritet pri zapošljavanju jer poražavajuća je činjenica da su ta djeca dovedena na rub egzistencije. Zbog toga odlaze sa ovih prostora, a pri tome svi zaboravljaju da su njihovi očevi ili majke dali život za BiH, za slobodu i bolji život u njoj. Planiramo donijeti odluku koja će isključivo tretirati finansijska sredstva za poticaj zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih. Također, planiramo im pružiti pomoć u rješavanju stambenog pitanja kroz refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina – kazao je Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar.