open-navfaktor-logo
search
Direktor FUZIP-a
Ajdinović: Ukinuti samoizolaciju i za bh. državljane koji su ranije ušli, na granici nije potrebna potvrda o testiranju
Državljani Bosne i Hercegovine ne moraju više ići u samoizolaciju u trajanju od 14 dana prilikom povratka u domovinu. Ova informacija obradovala je sve Bosance i Hercegovce u inostranstvu, a već danas zabilježen je pojačan promet na graničnim prijelazima u našoj zemlji.
21.05.2020. u 11:24
get url
text

Sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove povukli su se sa graničnih prijelaza i više ne izdaju potvrde o samoizolaciji od 14 dana, koja je uvedena u okviru preventivnih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa.

- Jučerašnjom naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite, kao i odlukom nadležnih u Republici Srpskoj, ta mjera kućne izolacije više nije na snazi. Slična mjera trebala bi biti donesena i u Brčko distriktu. Ko god od državljana Bosne i Hercegovine bude ulazio u domovinu, neće biti pod obavezom kućne izolacije. Osobe koje su ušle u BiH prije dva dana ili još ranije, trenutno su u neravnopravnom položaju u odnosu na osobe koje su danas prešle granice. Kako bi se riješio i ovaj problem, danas bi trebala biti poništena odluka o njihovoj kućnoj izolaciji – kaže za Faktor Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

On ističe da prilikom ulaska u BiH naši državljani ne moraju imati dokaz da nisu pozitivni na koronavirus.

- Naši državljani ne trebaju ništa dokazivati ili pokazivati, pozitivnost ili negativnost na koronavirus. Ono što je obaveza onih koji uđu je da se pridržavaju preporuka, kao što je držanje distance, održavanje lične higijene i nošenje zaštitne maske. Ukoliko se pojave određeni simptomi, potrebno je da se jave ljekaru i prijave zdravstveno stanje da bi se mogle poduzeti epidemiološke mjere - nastavlja Ajdinović.

Kako pojašnjava, granice BiH još nisu otvorene za strance.

- Još je na snazi zabrana ulaska za strance. Njima je onemogućen ulazak, izuzev određenih kategorija kao što su pripadnici EUFOR-a i NATO-a, osobe sa diplomatsko-konzularnim statusom, zdravstveni radnici i stranci sa posebnom saglasnošću Vijeća ministara. I na njih se odnose sve zdravstvene odluke koje su na snazi. Kada se omogući i ulaz stranim državljanima, imat ćemo jasne instrukcije sa državnog nivoa kako ćemo tretirati putnike iz različitih zemalja u zavisnosti jesu li imali veću ili manju transmisiju koronavirusa u smislu oboljelih i smrtnih slučaja – kaže Ajdinović koji ističe da je Federalna uprava za inspekcijske poslove odradila briljantan posao na graničnim prijelazima i da su odluku o ukidanju samoizolacije dočekali bez ijednog zaraženog inspektora.

Kontaktirali smo i Ministarstvo sigurnosti BiH iz kojeg su nam rekli da bi danas na Vijeću ministara trebale biti donesene neke nove mjere kada je u pitanju ulazak stranaca u našu zemlju zbog poslovnih obaveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.