open-navfaktor-logo
search
Aktivnosti FUZIP-a
Ajdinović: Imamo podatke o 38 osoba koje su kršile mjere izolacije, neki su se žalili
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović je, govoreći o radu federalnih sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima i izrečenim mjerama, rekao da su inspektori raspoređeni na 15 graničnih prijelaza i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te da je u proteklim danima evidentiran znatno manji broj putnika koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.
25.03.2020. u 12:34
get url
text
Anis Ajdinović

- Još uvijek imamo veliku koncentraciju na graničnom prijelazu Orašje, zatim Bosanski Šamac i na graničnom prijelazu Kamensko, dok su na graničnom prijelazu Bijača, Bosanski Šamac i Orašje veća frekvencija robnog prometa – izjavio je Ajdinović.

U ovom trenutku, dodaje, su 84 federalna sanitarna inspektora raspoređena na 15 graničnih prijelaza, koji kontroliraju zdravstvenu i higijensku ispravnost svih roba koje uđu u BiH.

- Životnih namirnica ima, one ulaze u BiH i police nam neće biti prazne. Te sve robe koje uđu će biti kontrolirane od akreditiranih laboratorijskih kuća, kako po pitanju svih zdravstvenih i higijenskih, tako i po pitanju drugih aspekata vezanih za samu kvalitativnu i zdravstvenu ispravnost roba. U ovom trenutku raspolažemo podatkom o 14.821 rješenjem o mjerama izolacije za putnike koji su ušli u BiH. Po pitanju njihovog praćenja, mogu kazati da imamo sve intezivniju, sve bolju komunikaciju sa svim kantonalnim upravama policije – izjavio je Ajdinović.

Naglasio je da je do ovog trenutka u FUZIP-u zaprimljeno 157 zbirnih službenih zabilješki o licima koja krše mjere izolacije.

- U ovom trenutku imamo podatak o 33 lica. Nekoliko se lica javilo u FUZIP, tvrdeći da nisu kršili mjere izolacije i da je došlo do određenog šuma u komunikaciji. Dali su svoje primjedbe koje ćemo mi detaljno razmotriti i sa kolegama iz kantonalnih MUP-ova utvrditi da li je došlo do šumova u komunikaciji. Ukoliko se ispostavi da jeste, mi ćemo ova imena i prezimena tih građana objaviti i protiv njih se neće pokretati prekršajni postupci. U ovom trenutku imamo podatak o 38 lica koja su kršila mjere izolacije – kazao je Ajdinović govoreći o objavljivanju imena osobe za koje je utvrđeno da su kršili mjere izolacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.