open-navfaktor-logo
search
Intenzivan rad
Ajdinović: Federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali 8.413 rješenja o izolaciji
Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.
19.03.2020. u 18:14
get url
text

Zaključno s 18. martom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 8.413 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na period od 14 dana, saopćeno je iz FUZIP-a.

Nadzorima i mjerama je, kako se dodaje, prema do sada dostupnim podacima, obuhvaćena i ukupno 771 osoba, odnosno državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci, spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektorata Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 60 osoba, državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Ovo se odnosi i na osobe koje su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

U recipročnom djelovanju, Inspektorat RS je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove uputio spiskove s podacima za ukupno 550 osoba, državljana BiH s prebivalištem na teritoriji FBiH, koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS.

Kantonalni policijski organi intenzivno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor / obaveznu izolaciju u trajanju od 14 dana, te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove redovno dostavljaju izvještaje i službene zabilješke o osobama koje krše spomenute mjere.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 37 redovnih i 18 kontolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečen ukupno 41 prekršajni nalog u iznosu od 85.200 KM.

Iz FUZIP-a se također zahvaljuju i kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim državnim organima s kojima blisko sarađuju na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.

- Posebno se želimo zahvaliti udruženju Pomozi.ba za donaciju 2.000 maski, te Federalnoj upravi civilne zaštite za donaciju 1.500 maski, kao i Crvenom krstu/križu za donaciju rukavica i dezinficijensa neophodnih za zaštitu federalnih sanitarnih inspektora raspoređenih na graničnim prijelazima u FBH - kazao je direktor Anis Ajdinović.

Pozvali su sve građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-mail: [email protected]

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.