open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Ajdinović: Broj izrečenih mjera je itekako manji u odnosu na prethodnih sedam do 10 dana
Na današnoj press konferenciji predstavnika federalnih i drugih nadležnih institucija povodom širenja koronavirusa, javnosti se obratio član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.
19.04.2020. u 18:32
get url
text

- Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja u kontinuitetu vršiti 24-satni inspekcijski nadzor na 14 graničnih prijelaza gdje su nadležni federalni sanitarni inspektori, tako da smo, prema do sada dostupnim informacijama izrekli mjere za 26.035 lica. Ovaj broj itekako je manji u odnosu na prethodnih sedam do 10 dana, obzirom na naredbu Federalnog štaba civilne zaštiti i potpunu implementaciju odluke Predsjedništva BiH kojom je određeno da se svi građani koji uđu u BiH upućuju u karantene u mjestima prebivališta, odnosno u kantone u kojima im je prebivalište – kazao je Ajdinović. 

Tokom jučerašnjeg dana, dodao je, ipak je izrečeno 166 rješenja o mjeri izolacije, i to za one osobe koje su utvrđene kao izuzeci, a radi se o vozačima u međunarodnom transportu, prekograničnim radnicima, osobama koje su u prekograničnom prometu, kao i pilotsko-kabinsko osoblje i mašinovođe, te teško oboljela lica sa medicinskim transportom.

- Od broja osoba koje su od 8. aprila upućene u šatorske prostore, a potom i u karantenske prostore, 484 lica u prekograničnom prometu su bila upućena u ove prostore, a potom upućena u karantene. Tokom jučerašnjeg dana imamo 34 lica koja su upućena u šatorske prostore i potom u karantenske prostore - istakao je. 

Ajdinović je dodao da danas ističu mjere za 209 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 20.842 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Prema njegovim riječima, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

- Do ovog trenutka izvršeno je pet inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 16.200 KM. Kod jednog subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena - kazao je Ajdinović.

Naglasio je kako su u periodu od 15.marta do 19. aprila izvršena 243 inspekcijska nadzora, te 180 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima.

- Utvrđena su ukupno 269 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 269 prekršajnih naloga u iznosu od 433.150 KM. Kod 180 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.