open-navfaktor-logo
search
Alpinizam
Aida Starčević i Emir Baralić osvojili Aconcaguau: Zastava BiH na najvišem vrhu obje Amerike
Naši alpinisti Aida Starčević i Emir Baralić uspjeli su osvojiti Aconcaguau, planinu u Južnoj Americi, koja je sa visinom od 6.960,8 m najviši vrh obje Amerike a ujedno i najviši vrh južne hemisfere. 
12.02.2020. u 14:10
get url
text

Dio je planinskog masiva Anda, a nalazi se u pokrajini Mendoza u Argentini

- Aconcagua 6964 m n/v Argentina. Bugojno moje. 70 230. Hvala svima koji su bili uz mene. Hvala mojim roditeljima, mojoj djeci, bratu, mom gradu, mojim prijateljima, kolegama, učenicima, poznanicima. Hvala svima na neiscrpnoj podršci, bilo je naporno ali uspjeli smo – naoisala je na svom profilu na Facebooku Aida Starčević.

Ona ističe da se vrijeme pokvarilo i nije bilo moguće čekati bolje uslove, stoga su morali odlučiti da idu sa lošijom aklimatizacijom ili da ne idu nikako.

- Na vrhu od Bosanaca i Hecegovaca smo bili samo Emir Baralić, jedan od najjačih ironmanava u BiH, i ja. Aconcagua nije za podcijeniti, ali ni osjećaj nedostatka kisika preko 6000 m. Sve u svemu jedno ogromno iskustvo. Hvala Emiri Hukić i Hasni Smječanin za šator koji je nekim čudom ipak izdrzao andski vjetar. Hvala Gafi i Draganu na informacijama i porukama podrške – napisala je između ostalog Aida na Facebooku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.