open-navfaktor-logo
search
Maske na otvorenom
Aida Pilav kao da je sudija Ustavnog suda: Naredbe treba poštovati, a ne komentarisati
Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav govorila je za N1 o novoj naredbi za nošenje zaštitnih maski i na otvorenom te je rekla kako je "lično nemalo iznenađena nepoznavanjem onoga što je na snazi".
16.10.2020. u 11:58
get url
text

- Naredba Federalnog ministarstva zdravstva o obaveznom nošenju maski na zatvorenom i otvorenom, ako ne možete napraviti distancu od dva metra, je na snazi i to je bio razlog ove sad naredbe. Mi  smo iznenađeni nepoznavanjem naredbi Federacije. Pogoršana je situacija i u Evropi, ne samo kod nas. Teško je izmjeriti distancu u vanjskim uvjetima i onda smo se odlučili za donošenje ove naredbe, a ponukani razlogom kada je krajem augusta Skupština KS donijela izmjene i dopune Zakona o javnim okupljanjinma. Do sada se nenošenje maske tretiralo kao prekršaj, a izmjenama i dopunama tog zakona se sada tretira kao kažnjivo i odatle mogućnost naplaćivanja kazni. Nije ovo nastalo u glavi Kriznog štaba, nego je ovo slijed događaja koji ima svoj zakonski okvir. Ne znam zašto je izazvalo toliko nerazumijevanja - naglasila je dr. Pilav.

Kazala je kako su maske obavezne na otvorenom jer "ko bi mogao izmjeriti distancu od dva metra".

Ponovila je kako je to bila naredba i Federacije.

- Mi smo se bazirali na naredbi Federalnog ministarstva zdravstva. Nije ništa bilo u glavi Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva, izuzev pogoršanja epidemiološke situacije. U petak smo imali obraćanje, kada smo kao Krizni štab obavijestili da se približavamo crvenoj zoni i da će se razmotriti pooštravanje zdravstvenih mjera. Nemate puno prostora da pooštravate mjeru izuzev u mjeri obaveznog nošenja maski, koje je od prije na snazi, kao i smanjenjem broja ljudi unutar zatvorenih i otvorenih prostora. Ranije je bilo 50 i 100 u zatvorenom i otvorenom, sada je 30 i 60. Ne bi trebalo biti nerazumijevanja i stalnog obavještavanja. Mi smo od marta u pandemiji, a epidemija u FBiH je proglašena u julu. U epidemijskom smo procesu i postoji nekoliko mjera koje mi možemo zategnuti, napraviti restrikciju. Nemalo sam iznenađena da to nekom nije jasno - potcrtala je Pilav u razgovoru sa reporterkom N1.

Istakla je da uprkos tome što šalju preporuke, i dalje se te preporuke ne poštuju.

- U nekoliko navrata su bili obaviješteni na način na koji se trebaju ponašati i rezultat toga je povećan broj novozaraženih. Ovo je period kad mi štitimo jedni druge i mi sad govorimo o stepenu društvene odgovornosti. Mi smo tu da radimo posao kao profesionalci, zdravstveni radnici, i da donosimo mjere za koje mislimo da su najbolje za naše stanovništvo. Svi smo mi potencijalni pacijenti - kazala je te navela kako je napravljeno i izuzeće, kao što su sportska takmičenja, vozači na otvorenom...

- U situaciji kada vi radite tu vrstu aktivnosti, kao naprimjer pri vožnji bicikla, teže vam je, i mi smo to uradili po ugledu na druge zemlje - rekla je.

Dr. Pilav je kazala da je MUP insistirao da ova naredba bude na snazi do 31. decembra, a da se ona nije složila, da je tražila da bude 15 dana.

- Naredbe treba poštovati, ne treba ih komentarisati. Mi se nalazimo u ozbiljnoj epidemiološkoj prijetnji. Ovo nisu naredbe u odnosu na "lockdown", odnosno ne mislim da su rigorozne. Samo smo manjim dijelom korigovali naredbu koja je na snazi - rekla je.

Rekla je i kako su donosioci ovih naredbi članovi Kriznog štaba - epidemiolozi, infektolozi i radnici iz urgentne medicine.

Govoreći o naredbama koje se tiču ugostiteljskih objekata istakla je kako se članovima Kriznog štaba u jednom momentu učinilo kao da su svi zaboravili te mjere.

- Preporuka je nošenje maski i u ugostiteljskim objektima izuzev kada možete držati dva metra distancu. Mi kao da se sada budimo. Mi nismo tu da bismo kažnjavali, mi smo tu da opominjemo sami sebe i naše građane. Ja sam sebe učila da nosim masku. U susretu protiv nepoznatog virusa za koji nema lijeka i vakcine moramo sačuvati jedni druge. Cijeli svijet radi takvu vrstu mjera - naglasila je dr. Pilav.

Podsjetimo, nošenje zaštitnih maski od četvrtka je obavezno i na otvorenom prostoru u Kantonu Sarajevo, što je nova naredba kantonalnog Kriznog štaba protiv širenja koronavirusa.

Za sprovođenje nove naredbe bit će zadužena kantonalna policija, a kazne za nenošenje maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru će iznositi 500 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.