open-navfaktor-logo
search
Premijerka BPK
Aida Obuća povodom hapšenja Vranja: Mora se prestati sa izjednačavanjem žrtve i zločinca
Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), oglasila se povodom hapšenja Edina Vranja na ulazu u Srbiju, tačnije kod graničnog prijelaza Uvac-Rudo.
12.09.2021. u 21:34
get url
text

Podsjećamo, Edin Vranj, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije, uhapšen je danas u popodnevnim satima.

U izvještaju se navodi kako se Edin Vranj sumnjiči za ratne zločine nad Srbima na području Goražda, tačnije u mjestu Strmica i Međeđa. Stanovnici grada Goražda kojeg je vojska Republike Srpske držala u opsadi 1.336 dana, bez struje, vode i komunikacija, uz neprestano granatiranje tokom kojeg je ubijeno više od 2.000 civila, a od toga 148 djece, godinama traže pravdu i kažnjavanje zločinaca - navodi Obuća i naglašava:

"Konačno se mora prestati sa izjednačavanjem žrtve i zločinca, moralnih i ljudskih postupaka u odbrani golih života u potpunom goraždanskom okruženju i nemoralnih i neljudskih radnji koje su imale zločine kao svirepo pravilo u ostvarivanju svojih ciljeva".

Protiv pripadnika Armije RBiH i MUP-a s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dodaje ona, u periodu od 2013. godine do danas, podignuto je ukupno 21 optužnica i sve su potvrđene.

- Osam optužnica je konačno presuđeno, na ukupno 89 godina zatvora. Sedam je oslobađajućih presuda i to protiv pet pripadnika MUP-a, bivšeg komesara i načelnika policije, zamjenika komandira saobraćajne policije i dva policajca, te jednog vojnika i komandanta brigade. U toku je još šest sudskih postupaka protiv vojnika Armije RBiH - navodi premijerka Obuća.

Do danas su potvrđene samo dvije optužnice za počinjene ratne zločine nad opkoljenim bošnjačkim stanovništvom Goražda, u zaštićenoj zoni UN-a, ističe Obuća, što još jednom ubija preživjele građane i rodbinu žrtava koji su bili svjedoci varvarstva i terora, svakodnenvih pogibija i teškog ranjavanja civilnog stanovništva, uništavanja zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kulturnih i vjerskih objekata.

- Oni koji su počinili ratne zločine nad opkoljenom stanovništvom Goražda u pogledu mogućnosti bježanja od sudskih postupaka su u susjednoj zemlji Srbiji. Po ovom pitanju se traži poduzimanje konkretnih mjera za njihovu ekstradiciju i suđenje u BiH - zaključila je premijerka BPK Goradžde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.