VEZANI TEKST - Spremna Schmidtova odluka: Koje su sve izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predviđene

Ahmetović je pozvao da "ne rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata", te da "ne radimo ono što nikada ne bi dozvolili u svojoj državi".

- Uvjeren sam u snagu demokratije, snagu Evropske unije i u snagu (socijalne) pravde. Zato radim sve što je u mojoj moći kako bi bili sigurni da neće doći ni do kakvog razvoja situacije koji bi dodatno produbio etničke podjele u Bosni i Hercegovini - navodi se na početku saopćenja iz Ahmetovićeg ureda.

Podsjeća se kako je njemački Bundestag, na svome posljednjem zasjedanju prije ljetne pauze "jasno istakao kako je za demokratsku i evropsku Bosnu i Hercegovinu".

- Mi nećemo napustiti ovu državu u trenutnoj situaciji. Njemačka je svjesna svoje odgovornosti. Zato pozivam visokog predstavnika međunarodne zajednice da se distancira od planova korištenja bonskih ovlasti u ovom trenu, tako blizu izbora u oktobru 2022. godine.

Ahmetović potencira kako istinske promjene trebaju biti urađene zajedno sa demokratski izabranim institucijama i sa proevropskim snagama.

- Svi njemački think-tankovi, većina akademika i mnogi međunarodni stručnjaci su istakli protivljenje nekim od predloženih promjena. Pozivam Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, kao i OHR, da poslušaju te glasove i dozvole im da utječu na odluke. Sada je riječ o historijskom trenutku da se pokaže snaga i utaba put boljoj Bosni i Hercegovini.

Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi – govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada ne bi dozvolili u svojoj državi. Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi - poručuje njemački zastupnik.