VEZANI TEKST - Duraković dobio poziv da se javi u policiju: MUP RS-a želi "kidnapovati" slučaj izborne krađe od SIPA-e

Šef i član izbornog štaba Sadik Ahmetović i Ćamil Duraković dobili su pozive da se danas jave u Policijsku stanicu Srebrenica, u svojstvu svjedoka "zbog izbornih prevara i povrede biračkog prava".

Međutim...

- Pitali su me samo odakle nam spisak na kojem se nalazi 1.400 imena ljudi iz Srbije, čija se imena nalaze na biračkom spisku za Srebrenicu, a koji ne posjeduju važeća bh. dokumenta. Mi smo taj spisak dobili anonimno. Ništa više me nisu pitali. Ovo je pritisak i progon, da nas uplaše zbog svega što smo razotkrili oko izbornih prevara u Srebrenici - kazao je Ahmetović.  

Isto pitanje kao i Ahmetoviću, policija je postavila Durakoviću, koji smatra da je ovo pokušaj Tužilaštva i policije RS-a da kidnapuju istragu koju vodi Tužilaštvo BiH.

- Koliko sam ja shvatio, krivičnu prijavu su podnijeli aktivisti srpskih stranaka koji su u strahu od poništavanja i održavanja novih izbora. Kada sam dobio poziv, mislio sam da i nas optužuju za nešto, ali mi nismo ta strana, mi smo oni koji su otkrili sve izborne prevare.

Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić koje je SIPA-a uhapsila, nisu sami odgovorni i krivi za nelegalne radnje i izborne prevare. Neko im je morao dati nalog, infrastrukturu, a to su prvaci SNSD-a na čelu sa Mladenom Grujičićem. SNSD preko svog mehanizma koji se zove MUP sada pokušava da razvodni istragu koju vodi Tužilaštvo BiH. Jedino pravično za sve u Srebrenici, dakle i za srpske stranke, jeste da se izbori u Srebrenici ponište i da se raspišu novi, da se izvrši registracija birača koji glasaju putem pošte – zaključio je Duraković.