open-navfaktor-logo
search
Nije tačka, već točka
Ahmetović: Diskriminacija Bošnjaka u Posavskom kantonu mora prestati, tražimo izmjene Ustava PK
Delegat Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Senad Ahmetović obratio se pismom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu zbog višedecenijske diskriminacije Bošnjaka u Posavskom kantonu.
10.11.2021. u 08:41
get url
text
Posavski kanton, zgrada Skupštine

Ahmetović je i zastupnik u Posavskom kantonu koji ukazuje da se već sedam godina bori za izmjene Ustava Posavskog kantona, njegovo usklađivanje sa Ustavom Federacije BiH.

Diskriminirajući ambijent traje 20 godina

Naglašava kako su više puta donesene odluke Ustavnog suda FBiH, prema raznim osnovama koje su potvrdile flagrantnu diskriminaciju u sadržaju Poslovnika i Ustava Skupštine Posavskog kantona, kao i evidentne neistinite formulacije o geografskim, brojčanim i drugim anomalijama sadašnjeg Ustava PK, još rukovodstvo ovog najvišeg zakonodavnog organa, prevashodno zahvaljujući HDZ-u BiH, nije našlo za shodno da usklade Ustav PK sa Ustavom FBiH.

Ukazuje kako diskiriminirajući ambijent Bošnjaka u Posavskom kantonu traje dvije decenije.

Ahmetović je i na posljednjoj sjednici Doma naroda FBiH ukazao na diskriminaciju Bošnjaka i Srba u Posavskom kantonu, njihovoj nemogućnosti da govore na maternjem jeziku, već isključivo hrvatskom.

Senad Ahmetović 

- Ispred Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH sa potpisom šefa Kluba Jasmina Duvnjaka, a što me veoma raduje, poslana je urgencija u Skupštinu Posavskog kantona da pokrenu izmjene Ustava PK i usklade ga sa Ustavom FBiH. Uputio sam urgenciju i prema OHR-u, tačnije visokom predstavniku - govori nam Ahmetović.

Ukazuje da je diskriminacija Bošnjaka itekako evidentna navodeći kako je jedan od zastupnika HDZ-a 1990 jednom prilikom prekinuo zastupnika SDA da ne može u svom izlaganju na sjednici stranaka reći tačka, već točka.

- Rekao mu je da ga "zamoljava da ne krši Ustav Posavskog kantona i da priča službenim, hrvatskim jezikom". Ja sam se pobunio, više nas je napustilo taj sastanak - priča nam Ahmetović i dodaje kako u Ustavu PK stoji jezik bošnjačkog naroda, a ne bosanski jezik.

Djecu su učili da je Tuđman predsjednik države

Pitali smo kakva je situacija u školama.

- Pa da vam kažem, od 1996. godine kada smo se vratili, djeca su se učila u školama da je predsjednik države Franjo Tuđman!? - govori nam Ahmetović.

Kaže da, primjera radi, od 2015. do 2021. godine u Programu Skupštine svake godine stoji da će biti izmjene Ustava PK, da se ta tačka stavi kao prijedlog dnevnog reda koju predloži Ustavno-pravna komisija, ali kod usvajanja dnevnog reda predsjednik Komisije kaže da povlači tu tačku. To je licemjerstvo. Bošnjake zanimaju izmjene Ustava PK u globalu, a maternji jezik je samo jedan segment. U Posavskom kantonu je bilo po popisu iz 1991. godine 30.050 Bošnjaka, po popisu iz 2013. godine ih je 18.500, a sinoć ih u kućama nije prespavalo ni 5.000 - ispričao nam je Ahmetović.

Zatražili smo i komentar Blaža Župarića, predsjedavajućeg Skupštine Posavskog kantona.

"Svako može i treba govoriti na maternjem jeziku"

- Postojalo je nekoliko pokušaja da se krene sa izmjenama Ustava Posavskog kantona kako bi se uskladio sa Ustavom Federacije BiH. Nažalost, zbog nedostatka političke volje od sva tri konstitutivna naroda to se nije dogodilo. Sada je postupak donošenja amandmana na Ustav u završnoj fazi. Naime, na Prijedlog izmjena Ustava dostavljenog od predlagača – Vlade Posavskog kantona, dostavljene su primjedbe od kluba zastupnika i klubova naroda, te je Skupština iste dostavila Vladi na doradu i očitovanje. Na posljednjoj sjednici Kolegija Skupštine sam zatražio da se Vlada hitno očituje o izmjenama Ustava kako bi Skupština mogla o njima raspravljati - rekao nam je Župarić i dodao:

- Očekujem da će se amandmani na Ustav naći na narednoj sjednici Skupštine Posavskog kantona.

Upitali smo Župarića da li je tačno da se zastupnici opominju da ne mogu reći tačka već točka, da moraju govoriti na hrvatskom jeziku. 

- Van svake pameti je da se bilo ko od zastupnika upozorava na kom će jeziku komunicirati na sjednicama Skupštine, pa tako i da li će reći "točka" ili "tačka", svako može i treba govoriti na svom maternjem jeziku - kazao nam je Župarić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.