open-navfaktor-logo
search
Projekti
Ahmed Imamović snimio film "Umri prije smrti": Islamska filozofija koju razumije cijeli svijet
Sufijska mudrost utkana je u novi film reditelja Ahmeda Imamovića, a naziv, za sada još uvijek radne verzije - "Umri prije smrti", govori o potrebi čovjeka da preispita svoja djela i postupke dok je živ.
12.06.2022. u 20:48
get url
text

I to je zapravo radnja filma, otkriva Imamović za Faktor, koji potpisuje i scenario zajedno s Draganom Komadinom.

- Film govori o mladom čovjeku koji je nadobudan, koji misli da u životu ima sve, a onda u jednom momentu dolazi vijest da je smrt stvarno blizu. Tada on odlučuje da pospremi stvari, obračuna se sa samim sobom, sa svojom prošlošću i svim, u danima koji su mu ostali. Tako da dolazimo do tog momenta da čovjek treba umrijeti prije smrti, jer sa ovog svijeta odlazimo samo sa svojim djelima – ističe Imamović.

Iako i naš popularni muzičar Dino Merlin ima pjesmu istog naziva, Imamović pojašnjava da mu to nije bila dodatna inspiracija.

- Pjesma nije inspiracija, ali i ja i Dino jesmo imali istu inspiraciju koja je dio islamske filozofije i tradicije. Govorimo dakle o istim stvarima, da čovjek prije odlaska na onaj svijet treba da svede račune sa samim sobom na ovom svijetu – pojašnjava Imamović.

Snimanje filma koji je koprodukcija BiH, Hrvatske i Turske traje godinu, a pripreme i duže.

- U principu proces jako dugo traje. Imali smo planove puno prije, desio se prvi val korone, pa nam se za godinu sve pomjerilo, a onda smo prije godinu krenuli u realizaciju snimanja jer smo pripreme davno završili. Također, glavni glumac Adnan Hasković, koji je brilijantno odigrao ulogu, imao je tri puta fizičku transformaciju. Film ima četiri poglavlja. Sa neke svoje standardne kilaže morao je skinuti nekih 17 kilograma, pa onda je mora povećati za 5 do 6, da bi se na kraju vratio u normalnu kilažu. Što se tiče snimanja sada je sve gotovo, mada je film u postprodukciji, davno je završena gruba montaža, krenulo se u obradu tona, komponuje se muzika – dodaje Imamović.

{$galerijaFotografija}

U filmu osim Haskovića igraju Mona Muratović, Aida Bukva, Almir Kurt, Milan Pavlović, Miki Trifunov, Minka Muftić, kao i Rade Šerbedžija.

- Što zbog okolnosti korone, što zbog okolnosti njegovih obaveza malo se odužilo, više nego što smo očekivali, ali napokon smo i kadrove s Šerbedžijom snimili, a oni su nam trebali za scene snova u okviru specijalnih efekata. Glavni lik u filmu kojeg igra Adnan, u procesu prolaska kroz te posljednje dane ima i neke snove gdje je Rade jedan od likova u njegovim snovima. On ga proganja, njegova je noćna mora, odnosno on u snu materijalizira savjest našeg glavnog lika – kaže Imamović.

Premijera filma mogla bi se dogoditi najesen, a želja autorskog tima, gdje je uz Imamovića i producent Samir Smajić, jeste da ga prikažu na jednom od svjetskih festivala.

Kroz film se prožima rečenica: "Nađi mir u sebi Zlatane, a onda će se pojaviti želja za životom". A Hasković koji igra Zlatana, za Faktor je kazao da je film "Umri prije smrti" jedna "vrlo duboka poruka i jedan jasan koncept koji tretira sve dileme jednog savremenog društva".

- A da bi se ukazalo na tu pojavu, naravno osim filmskog jezika i rediteljskog koncepta, tu su i protagonisti filma, odnosno glavni protagonist kojeg igram – doktor Zlatan.
On je ginekolog koji je podrazumijevao svoj život, a kao svi ljudi, mi imamo negdje privid da gospodarimo svojim životom, i mislimo da će sve nešto vječno trajati potpuno zaboravljajući na činjenicu da smo prolazni. Tako je i on živio jedan osebujni, hedonistički život nemareći za druge, povređujući ljude oko sebe, i kada se nađe pred tim jednim teškim iskušenjem zapravo shvata da je došao do nekog potencijalnog kraja.

On i ne traži toliko pad koliko traži odgovore na neka pitanja i dileme koje su mu se zapravo tek tada u tom trenutku iskristalisale. I on kreće na jedan svoj duhovni put pod nadnaravnim okolnostima, i tu se suočava sa svojom prošlošću, suočava se sa pitanjima duhovnosti, suočava se sa svim onim što bi jedan život trebao da bude nama svima kao jedan svojevrsni test, ali isto tako jedno naše putovanje kroz taj materijalni svijet i kakav trag smo mi ostavili iza sebe. A pošto se on nalazi u situaciji gdje nema baš puno vremena i sve visi o koncu, on zapravo traži te odgovore pod tim nekim nadnaravnim, čudnim okolnostima, jer film i jeste rađen kao neka vsrta magijskog realizma podijeljenog u četiri čina i bavi se vrlo važnim temama, ne samo lokalnog i regionalnog, nego i globalnog univerzalnog – ističe Hasković.

Misli da će se publika, ma ko ona bila, poistovjetiti se sa pričom filma koja je duboka, vrlo je psihološki interesantna, na jedan filozofski, ali ne na nedokučiv način, proispituje sve te stvari o životu.

- Dali smo se srcem u ovaj projekat. Vrlo jedan iskren, spontan i intuitivan proces. Drago mi je da nije tipični bosanski film, ima tu estetiku koja je više slična francuskom ili italijanskom filmu - zaključio je Hasković. 

film umri prije smrti.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.