open-navfaktor-logo
search
Zadržali kupce
AgroDar kornišone, maline i kesten izvozi u Evropsku uniju
Zadruga AgroDar se nije predala pandemiji COVID-19, sjetva i obuka poljoprivrednika uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta nastavljaju se prema planu.
15.04.2020. u 14:01
get url
text
Maline

Rano je jutro i kao i obično Aldin Kuduzović stiže na posao. Čak i kada sve stane, poljoprivreda mora ići, kaže Kuduzović, koji predvodi AgroDar, specijalizovanu poljoprivrednu zadrugu koja okuplja više od 1.000 proizvođača kornišona i maline, te sakupljača samoniklog kestena, u bihaćkom regionu.

Kada je izbila pandemija, AgroDar se upravo bavio distribucijom sadnog materijala i pružanja obuke o novim metodama uzgoja kornišona i maline, koju oni realizuju uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta. 

- Uspjeli smo pružiti obuku o uzgoju maline grupi od 200 od planiranih 300 proizvođača maline, a obuku o uzgoju kornišona prošlo je nekih 100 od ukupno 500 poljoprivrednika sa kojima je i dalje trebamo uraditi. Nas četiri inžinjera pružamo obuku. Radimo i vikendima tako da sedmično uspijemo obići od 50 do 100 poljoprivrednika  - objašnjava Kuduzović.

Od kada je počela pandemija oni ne mogu organizovati grupne obuke i sada idu u pojedinačne posjete farmerima i održavaju obuku i dostavljaju sadni materijal. Ovo od Aldina i njegovih kolega iziskuje dodatne napore ali striktan raspored se mora pratiti.

- Kornišoni se moraju saditi krajem aprila, početkom maja, a beru se u julu, kao i malina, manje više. Sakupljanje kestena se radi u septembru, pa za to ima vremena - pojašnjava Kuduzović.

AgroDar je osnovan 2012. godine i od tada raste i po broju članova i po veličini proizvodnje. Sada proizvode oko 2.000 tona kornišona, 200 tona maline i sakupljaju 200 do 500 tona kestena. Gotove sve proizvode izvoze u Evropsku uniju, uglavnom u Njemačku, Italiju, Austriju i Sloveniju, ali i u Tursku. 

- U Njemačku izvozimo 95 posto kornišona, a preostalih pet idu na druga tržišta. U kontaktu smo sa našim kupcima koji su još jednom potvrdili njihove narudžbe i sa kojima smo potpisali ugovore. Za nas je bitno održavati odnose sa našim kupcima i sretni smo što smo u ovakvoj poziciji - kaže Kuduzović.

Sweden/USAID FARMA II projekt sada Aldinu pomaže da neophodno znanje prenese poljoprivrednicima, dok je 2017. projekt podržao AgroDar pri kupovini hladnjače čime im je omogućeno da povećaju proizvodnju i kapacitete za obradu i skladištenje voća i povrća nakon berbe, uglavnom malina i prerađenog kestena, koji se zamrzavaju prije izvoza, navodi se u saopćenju Sweden/USAID FARMA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.