open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Agresorska granata prije 28 godina na Dobrinji ubila devetero građana koji su čekali humanitarnu pomoć
Članovi porodica ubijenih i brojne delegacije položile su cvijeće i odale počast u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja 3, u sarajevskom naselju Dobrinja, gdje je na današnji dan, 4. februrara 1994. godine, dok su čekali u redu za humanitarnu pomoć, od agresorske granate ubijeno devetero građana, dok ih je šesnaest teže i lakše ranjeno.
04.02.2022. u 11:58
get url
text

Tog kobnog dana ubijeni su Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tendžera.

- Svake godine smo ovdje da se sjetimo naših sugrađana, ali i svih ubijenih tokom agresije 92-95. Govoriti o tome je jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Moramo se podsjećati i ne dopustiti da ove strahote prekrije zaborav - poručeno je, između ostalog, sa obilježavanja ovog tužnog događaja, saopćio je Grad Sarajevo.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica danas je istakao da građani Sarajeva tokom opsade ni u jednom trenutku nisu bili sigurni, da su svakodnevno bili na meti snajpera i granata.  

- Posebno su tome bili izloženi prilikom okupljanja, kao što je ovdje bio slučaj, u redu za humanitarnu pomoć. Sve to dovoljno govori kakve su namjere agresora bile, šta su željeli – da ubiju što više nevinih građana. Malo je reći da je to bio zločin prema civilnom stanovništvu, to je bio fašizam u najgorem obliku, jer su željeli da ubiju i uklone sve one koji nisu prihvatali njihovu ideju - kazao je Grabovica.  

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS Senida Karović navela je da ovaj slučaj svjedoči da agresor nije slučajno gađao građane Sarajeva.  

- Na ovom mjestu se dijelila humanitarna pomoć, što znači da je agresor smišljeno, ciljano ubijao nedužne civile. Civili su se u peridu opsade od ’92. do ’95. godine borili na razne načine da opstanu, dođu do hrane, prežive još jedan dan u opkoljenom Sarajevu… Ovo mjesto svjedoči o svim strahotama, patnjama civila bez hrane, vode, struje - kazala je Karović, saopćio je Press KS.  

Na spomen-ploču cvijeće su položili i predstavnici Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo, Općinskog vijeća Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.