open-navfaktor-logo
search
Višegodišnji problemi
Agonija vlasnika stanova u Staroj željezničkoj stanici Ilidža: Neka Muzur kaže je li potrošio novce!
Vlasnici stanova i nosioci stanarskih prava u zgradi Stare željezničke stanice Ilidža već duže vrijeme nezadovoljni su zbog višegodišnjeg problema oko neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.
Denis Zeba
24.06.2022. u 16:16
get url
text

Ova zgrada je 2007. godine, kao i stara zgrada Željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. I dok su vlasnici stanova u Bistričkoj stanici dobili obeštećenje, oni čiji stanovi su u zgradi Stare željezničke stanice Ilidža ni danas nemaju pravo da stanuju u njima, ali ne dobijaju ni adekvatnu zamjenu niti ikakvu novčanu naknadu.

U dopisu medijima vlasnici navode da su u budžetu osigurana sredstva za to, ali su ona, prema njihovim saznanjima, već potrošena. Ožalošćeni su i postupkom Federalne inspekcije, koja je rješenjem naložila da oni saniraju zgradu koja je nacionalni spomenik.

Izrevoltirana i izjavama načelnika Ilidže Nermina Muzura da traže previše, Elvira Selmanović, jedna od vlasnica stana u zgradi Stara željeznička stanica Ilidža, danas se obratila novinarima u svoje i ime ostalih vlasnika koji žive širom BiH, Evrope, Amerike, Kanade...

- Načelnik Nermin Muzur je u oktobru prošle godine dobio odluku Željeznica, koje su većinski vlasnici, da riješi imovinsko-pravne odnose, s obzirom na to da se ovaj nacionalni spomenik nalazi na teritoriji njegove općine. Pozvani smo svi na sastanak, ima nas osam ovdje, što vlasnika, što nosioca stanarskih prava. Na tom sastanku smo na pregled dobili nalaz vještaka i rečeno nam je da se ravnamo prema tom nalazu i da odredimo ponudu za cijenu svojih stanova.

Također, načelnik je bio isključiv da se imovinsko-pravni odnosi neće rješavati na način kako je to riješeno u staroj Bistričkoj stanici, da se ljudima daju zamjenski stanovi kao stambene jedinice. Po zakonu o kulturnom nasljeđu, ako je vlasniku uskraćeno pravo stanovanja, a ovdje jeste jer je proglašenjem nacionalnog spomenika Aneksom 7, odnosno Komisija za nacionalne spomenike jasno nalaže da se objekat nakon sanacije i restauracije ne može koristiti u stambene svrhe, odnosno više ne može biti zgrada kolektivnog stanovanja, već se može koristiti u edukativne i kulturne svrhe - rekla je Elvira Selmanović.

{$galerijaFotografija}

Kako je dalje kazala, iako u budžetu postoje sredstva, do rješenja imovinsko-pravih odnosa nije došlo, jer načelnik nema sluha da primi vlasnike stanova koji su mu prije 15 dana poslali zahtjev za sastanak.

- S obzirom na to da većina nas više ne stanuje u ovoj zgradi, načelnik nas nije primio na sastanak, već samo putem društvenih mreža i dalje obmanjuje javnost i kaže da to ništa ne stoji do njega. Mi imamo saznanja da su sa tog koda budžetska sredstva potrošena, pa evo javno tražim da se konačno riješi ova agonija i ne želim da smo mi predstavljeni u javnosti kao megalomani, da nešto tražimo previše. Mi samo tražimo svoje zakonsko uskraćeno pravo jer to je jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na dom - istakla je ova vlasnica stana u zgradi Stara željeznička stanica Ilidža.

Vještak građevinske struke je, prema njenim riječima, odredio cijene koje su ispod tržišne cijene.

- Poznato je da cijene nekretnina divljaju i da su se povećale. Prošle godine na ovom lokalitetu cijena nekretnine je bila negdje oko 1.980 KM po metru kvadratnom. Vještak je odredio da bi neka realna cijena bila 1.700 KM po metru kvadratnom za stanove koji su useljivi. Za one koji nisu, idu i manje cijene. Mi smo poslali ponudu, a načelnik na tu moju ponudu nije imao primjedbi. Od oktobra do dan-danas pisala sam mu dvije urgencije, a on nije imao nikakvih primjedbi na tu ponudu. Prema saznanjima iz resorne imovinske službe, rečeno je da je ta moja ponuda prihvatljiva. Međutim, nije mi jasno zašto načelnik neće da riješi ta pitanja, odnosno nema sluha za to, a vjerovatno zato što su potrošene te naše pare. Neki dan smo dobili rješenje od Federalne inspekcije u kojem nama pojedinačno nalaže da u roku od 30 dana mi očistimo ovaj prostor i da mi saniramo krov. To rješenje je nezakonito i neprovodivo, s obzirom na to da zgrada nije zgrada kolektivnog stanovanja. Ona je proglašena nacionalnim spomenikom i mi nemamo pravo da ovdje stanujemo, a tjeraju nas da imamo obavezu da mi nešto rješavamo, što je nonsens i što smo se žalili. Mi već 15-16 godina imamo neku svoju nekretninu koju ne možemo koristiti i većina nas je kupovala stanove i rješavala na neke druge načine svoje stambeno pitanje. To je sramotno da državne institucije ne rade svoj posao, a mi smo spremni da nam daju adekvatnu naknadu, kao što je primjer stare Željezničke stanice Bistrik. Ništa drugo ne tražimo od države, odnosno njenih institucija - poručila je na kraju Selmanović.

Stara Željeznička stanica Ilidža, Elvira Selmanović, 24.06.2022.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.