VEZANI TEKST - Kada će biti popis stanovništva u BiH: Država ostaje bez mladog i školovanog kadra, a zakon od 2019. na čekanju

- Međutim, sve tri statističke institucije, Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS-a su utvrdile da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati bez jasno utvrđenih ključnih elemenata i drugih bitnih pojedinosti.

U pitanju su datum početka popisa, popisna pitanja, budžet, mape popisnih krugova, metodoloških i organizacionih dokumenata, nabavke IT opreme, provođenja pilot-popisa... - naveli su iz Agencije.

Osim toga, za realizaciju navedenih aktivnosti potrebno je da se, pored statističkih, uključe i druge relevantne državne i entitetske institucije.

VEZANI TEKST - Zašto popisa stanovništva u BiH nema ni na vidiku, jesu li "ustavne nadležnosti" problem RS-u?

- Što se tiče samog termina popisa stanovništva, Agencija za statistiku BiH će postupiti u skladu sa članom 8. Zakona o statistici BiH u kojem stoji: Kada to državni organi budu smatrali neophodnim, Agencija će koordinirati planiranje, vođenje i objavljivanje rezultata popisa stanovništva i domaćinstava Bosne i Hercegovine, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini uključujući i Anekse 7. i 10. Sporazuma - istakli su iz Agencije u odgovoru.

Podsjetimo, posljednji popis održan je 2013. i ove godine trebao je biti organizovan kao što to nalaže uobičajena evropska praksa.