open-navfaktor-logo
search
Stiglo 119.340 doza
Agencija za lijekove BiH odobrila upotrebu Pfizer vakcine
Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine prošlog petka završila je kontrolu sigurnosti i kvalitete 100.620 doza Pfizer/BioNTech vakcina, koje su putem COVAX mehanizma u četvrtak (26. augusta) stigla u našu zemlju.
30.08.2021. u 21:43
get url
text

Kazao je to Dušan Kojić, pomoćnik ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCP), a isto nam je potvrđeno i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH gdje nam je rečeno kako je gotov nalaz izdat u petak, 27. augusta, veleprometniku Hercegovinalijek.

VEZANI TEKST - U Bosnu i Hercegovinu stiglo još 100.620 Pfizer vakcina

Dan prije, u srijedu (25. augusta) u BiH je, putem mehanizma EU4Health, stiglo i 18.720 Pfizer/BioNTech vakcina. No, one, kako je naveo Kojić, nisu ovog puta podvrgavane kontroli u Agenciji.

- Radi se o identičnoj seriji vakcina koja je u BiH stigla u 16-toj alokaciji, dakle sedmicu prije. Kada je riječ o istoj seriji nema potrebe za novom kontrolom jer nalaz već postoji. Što se tiče druge pošiljke od 100.620 vakcina, ona je u petak prošla kontrolu i odobrena od strane Agencije. I Ministarstvo i Agencija su u potpunosti svjesni potreba za Pfizer vakcinom tako da sam proces kontrole ne traje duže od 24 do 48 sati. To je uvijek tako jer je to bio i uvjet kompanije Pfizer. To su termalni spremnici koji drže temperaturu od minus 60 do minus 90 stepeni Celzijusa. Oni nama ne dozvoljavaju prepakiranje u skladištu Hercegovinalijeka u Mostaru, nego ja unaprijed njima dostavljam kakav je omjer raspodjele vakcina između entiteta i Brčko distrikta i oni ga tako pakuju – objašnjava Kojić.

Pfizer je, dodaje Kojić, specifična vakcina koja u trenutku ulaska u BiH istog dana mora biti proslijeđena na adrese zavoda, instituta i odjeljena u entitetima Federacija BiH, RS i Brčko distrikta.

- Obje ove pošiljke prošle sedmice ušle su na granični prijelaz Bosanska Gradiška, odatle prema Sarajevu, a potom na tri adrese – Mostar, Banja Luka, Brčko. Od trenutka ulaska doza u BiH, a takav je dogovor sa kompanijom Pfizer, do krajnjih korisnika, tako izgleda put vakcina u okviru Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, potrebno je od pet do pet i po sati da se sve završi. Angažirali smo i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH koja prati vakcine kako bi one na što brži i sigurniji način došle do zavoda i instituta u entitetima Federacija BiH i RS te odjela u Brčko distriktu – kaže Kojić.

VEZANI TEKST - U BiH stigao kontingent od 18.720 Pfizer vakcina

Dodaje da se pošiljke vakcina, koje dolaze kroz EU4Health, ne mogu gledati po sedmici, nego kao ukupna alokacija – kome je šta podijeljeno od početka maja do kraja augusta.

No, to, kako kaže, nije slučaj sa onima koje stižu putem COVAX mehanizma.

- BiH je prošle sedmice putem COVAX-a dobila 100.620 Pfizer vakcina, a pratilo ih je 100.800 doza diluenta (rastvarača). Od toga Federacija BiH je dobila 64.350, RS 32.760, a Brčko distrikt 3.510 doza vakcina. Podijeljen je i diluent, pa je 64.410 dobila Federacija BiH, 32.820 RS i 3.570 Brčko distrikt. Osnov za podjelu je procentualna uplata – koliko je ko učestvovao prilikom plaćanja narudžbina putem COVAX-a, ali i način pakovanja koji je uvjetovan od strane Pfizera – navodi Kojić.

Podsjetimo, BiH je putem COVAX mehanizma naručila 1.232.000 doza vakcina. Od toga je, prema riječima Kojića, Federaciji BiH pripalo 800.000, 400.000 RS, a 32.000 Brčko distriktu.

- To je neki okvir unutar kojeg se raspodjela vakcina kreće. On ne može biti u orginalu preslikan, vodeći računa kako se Pfizer vakcina pakuje u termalnim spremnicima u kojima dolazi. Međutim, to je okvir kojeg se Ministarstvo civilnih poslova BiH drži – kazao je Kojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.